Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това с доматите през август и ще берете реколта до падането на сланата

01 август 2023, 17:56 часа

Доматите са предпочитани от градинарите заради вкусовите и хранителните си качества. Едва ли има градинар, който не ги отглежда в градината си. Но за да могат да радват с плодовете си до края на сезона, трябва да се грижите правилно за тях през август.

Поливане, подхранване, оформяне на храстите и прищипване на доматите - това са част от процедурите, които трябва да се извършват през август.

Поливане и подхранване на доматите през август

Поливането и торенето са едни от най-важните процедури за тази култура - те осигуряват необходимата влага и хранителни вещества на насажденията. Ако искате да берете реколта до падането на сланата, трябва да спазвате следния режим на поливане и подхранване:

  • Поливайте доматените насаждения редовно, но не често, като избягвате преовлажняване или изсушаване на почвата. По-добре е процедурата по овлажняване на почвата да се осъществява вечер или сутрин, когато няма пряка слънчева светлина.
  • Подхранвайте насажденията веднъж на две седмици със слаб разтвор на комплексен тор. По време на периода на плододаване могат да се добавят калиеви или фосфорни торове за подобряване на качеството на плодовете.
  • Мулчирайте почвата около насажденията със слама, трева или дървени стърготини, за да запазите влагата, да предотвратите растежа на плевелите и да предпазите корените от прегряване.

Доматите ще узреят по-бързо и ще са сладки като мед, ако направите това

Оформяне и прищипване

Оформянето и прищипването са процеси, които помагат за контролиране на растежа и развитието на доматените храсти, подобрявайки тяхната продуктивност и здраве. Оформянето и прищипването трябва да се извърши, както следва:

  • Оформете храстите на един или два стебла в зависимост от сорта и начина на отглеждане. За да направите това, трябва да прищипнете върха на главното стъбло след 4-6 лист и странични издънки след 1-2 лист.
  • Периодично премахвайте излишните издънки. Това ще помогне за намаляване на натоварването на растението и ще увеличи неговата плодовитост.

Други процедури, които трябва да се извършат през август

Освен поливане, торене, оформяне, прищипване, събиране и съхранение, има още няколко процедури, които трябва да се извършат с насажденията през август. Те ще помогнат за подобряване на състоянието и качеството им. Ето някои от тях:

  • Пръскайте с разтвори, предпазващи от болести и неприятели, като използвате специални препарати или народни средства. Трябва да пръскате насажденията вечер или сутрин, когато няма пряка слънчева светлина.
  • Разрохкване на почвата около насажденията за подобряване на нейната структура, въздухо- и влагопроницаемост. Трябва внимателно да разкопаете почвата, за да не повредите корените на насажденията.
  • Съберете семена от най-големите и здрави плодове за сеитба през следващата година. Трябва да съберете семена от напълно узрели плодове, да ги измиете от пулпата и да ги изсушите върху лист хартия.

Още: Червен пипер за богата реколта от домати - ето какво правят опитните градинари

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес