Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-ефективният тор за краставиците през август е този

30 юли 2024, 15:09 часа

През август градинарите продължават да се грижат за тези растения, които все още дават плодове - пример за това са краставиците.

Най-добрият тор за краставиците през август 

Използването на правилното августовско торене ще спомогне за подобряване на вкуса на развиващите се плодове, както и значително удължаване на плододаването на културата. През този период растението вече не се нуждае от азот. Но фосфорът ще има положителен ефект върху състоянието на градинските култури през август. Идеалният тор за краставици в последната третина на лятото е суперфосфат.

Защо амомякът е полезен за краставиците?

Препоръчително е прилагането на този продукт да се редува с прилагането на калиеви и магнезиеви торове. Добри източници на калий за растенията от семейство Тиквови са пепел и калиев сулфат. Можете да компенсирате магнезиевия дефицит с помощта на магнезиев нитрат.

Дървесната пепел отдавна се използва от градинарите с опит като тор. Сред основните предимства на тази съставка могат да се отбележат следните точки:

  • Увеличава добива. Ако добавите разтвори с дървесна пепел за поливане, плододаването на краставиците ще бъде по-добро.
  • Укрепва растенията. Лозите от краставици стават много по-силни, в резултат на което растенията се чувстват нормално при неблагоприятни климатични условия.
  • Подобрява външния вид. Зелената маса придобива наситен оттенък.
  • Повишава устойчивостта на температурни колебания. Ако поливате или пръскате зеленчуците с такива разтвори своевременно, краставиците понасят сухо време доста добре.
  • Осигурява защита срещу вредители. Много често градинарите използват пепел за борба и предотвратяване на появата на вредители по зеленчуците.
  • Предпазва от болести. Дървесната пепел предотвратява появата на гниене и други опасни инфекциозни заболявания, на които са податливи краставиците.
  • Подобрява вкуса на плодовете.

Внимание! Дървесната пепел е вредна само ако се използва неправилно като тор.

Опции за използване на пепел

Както показва практиката, дървесната пепел може да се използва като тор за зеленчукови култури по няколко начина:

  • Нанесете върху почвата суха пепел.
  • Напръскайте растенията с пепелен разтвор.
  • Поливайте растенията с работната смес в корена.
  • Ако планирате да използвате дървесна пепел в суха форма, тогава е най-добре да я добавите към почвата по време на есенното копаене на градината.

За да приготвите стандартен разтвор от дървесна пепел, ще трябва да вземете 10-литров съд, да го напълните 1/3 със суха дървесна пепел и след това да напълните контейнера до ръба с гореща вода. След това съдът се покрива и се оставя да се настоява в продължение на около 3-4 дни. Препоръчително е съставът да се разбърква от време на време. След 3-4 дни полученият разтвор трябва да се разреди с чиста вода в съотношение 1 към 10. Този състав е подходящ както за кореново, така и за листно подхранване.

Какво да направите, ако листата на краставиците започнат да пожълтяват?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес