Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите торове при засаждане на зимен чесън са тези

20 октомври 2024, 14:18 часа

Има два вида чесън – зимен и пролетен. Зимните сортове се засаждат през есента, а пролетните през пролетта. За да получите добра реколта, важно условие е правилното торене при засаждане. 

Подготовка на лехите за засаждане на чесън

Първата стъпка е да подготвите лехите. За целта трябва да направите следното:

  • Изберете подходящото място – тази култура обича слънчеви и защитени от вятъра места, с рохкава и плодородна почва, без засоляване и застояла вода.
  • Почистете лехата – зеленчукът не понася плевели, така че трябва старателно да почистите лехата от тях, както и от камъни и отломки.
  • Оран на почвата - препоръчва се оран на дълбочина 25-30 см, като разпръснете буци пръст.

Богата реколта от зимен чесън: Ръководство стъпка по стъпка

Какви торове да използвате при засаждане на зимен чесън

Втората стъпка е изборът и прилагането на торове за чесъна. За да направите това, трябва да знаете кои торове са подходящи за тази култура.

Органичните торове съдържат органични вещества като компост, хумус, пилешки тор и др. Те насищат почвата с хранителни вещества, подобряват нейната структура и влагоемкост. Органичните торове трябва да се прилагат 2-3 седмици преди засаждането на чесъна, като се разпръснат върху градинското легло или се добавят към почвата.

Минералните торове съдържат минерали като азот, фосфор, калий и др. Те стимулират растежа и развитието на чесъна, повишават неговата зимоустойчивост и имунитет. Минералните торове трябва да се прилагат непосредствено преди засаждането на чесъна, като се смесват с почвата или се правят малки дупки под всяка скилидка.

Сред минералните торове се разграничат следните:

Суперфосфатът е тор, който съдържа фосфор и калций. Той насърчава образуването на големи и устойчиви на съхранение глави чесън, а също така повишава устойчивостта на зеленчука към болести. Суперфосфатът трябва да се добави в количество от 30-40 гр на 1 квадратен метър площ.

Калиевата сол е тор, който съдържа калий и хлор. Подобрява обмяната на веществата в чесъна, а също така повишава неговата зимоустойчивост и вкус. Калиевата сол трябва да се добави в количество от 20-30 гр на 1 квадратен метър площ.

Амониевият нитрат е тор, който съдържа азот и амоняк. Стимулира растежа и развитието на зелената маса на чесъна, а също така ускорява узряването му. Амониевата селитра трябва да се добави в количество от 10-15 гр на 1 квадратен метър площ.

Как да засадите чесън

За да расте добре чесънът, трябва да го засадите правилно. Следвайте тези стъпки:

  • Разделете главите - чесънът се засажда със скилидки, които трябва внимателно да се отделят от главата, без да се повредят.
  • Третирайте скилидките – Скилидките чесън трябва да се третират преди засаждане, за да се предпазят от вредители и болести. За да направите това, можете да използвате разтвор на калиев перманганат, сода или инфузия на чесън. Скилидкитетрябва да се потопят в разтвора за 15-20 минути и след това да се изсушат на въздух.
  • Засадете скилидките – скилидките чесън се засаждат на дълбочина 5-7 см, като между тях се оставя разстояние 10-15 см. Скилидките трябва да се засаждат със заострения край нагоре и с плоския край надолу. След засаждането скилидките трябва да се покрият със слой почва и леко да се притиснат.

Засаждане на зимен чесън - 4 грешки, които не трябва да правите

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес