Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите хитрости, с които ще удвоите реколтата от тиквички в градината

15 март 2023, 13:32 часа

Ако обичате тиквички и предпочитате да ги приготвяте на ръка, трябва да знаете тези трикове. Благодарение на тях ще имате богата реколта.

Тиквичките несъмнено са много вкусен и изключително здравословен зеленчук. Той е богат на минерални соли и съдържа много полезни за организма елементи. Тиквичката се препоръчва и за хора, страдащи от бъбречни заболявания, поради ниското съдържание на органични киселини.

Ще се изненадате колко полезни и същевременно вредни са тиквичките за организма

Ето няколко съвета за добра реколта:

Тиквичките не трябва да се поливат толкова често, колкото краставиците, защото краставиците имат силни корени и могат да извличат достатъчно вода от почвата.

Направете кръгова бразда (като каналче) около стъблото и го изливайте водата вътре. Избягвайте да изливате вода директно върху корените, особено в горещо време. Ако през лятото вали много, препоръчително е да осигурите покритие. В противен случай те могат да загинат от гъбични заболявания.

Първото торене на тиквичките трябва да се извърши преди цъфтежа. За да наторите, разтворете 20 грама нитрофоска в 10 литра вода. Един литър от тази смес трябва да се нанесе под корените на всяка тиквичка. Второто наторяване се извършва по време на цъфтежа.

Край на листните въшки с тази бърза домашна смес

В този случай тиквичките се наторяват с разтвор от 30-40 грама дървесна пепел, 20 грама комплексен тор и 10 литра вода. Отново всеки корен се напръсква с 1 литър от тази смес. Третото внасяне на тор за къпини се прави по време на сезона на плододаване.

Разтварят се 40-50 г нитрофоска в 10 литра вода. Този път, за разлика от предишните два тора, върху всеки корен се нанасят по 2 литра от тази смес.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес