Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите есенни торове са тези

26 септември 2024, 20:52 часа

През есента някои градинари изпозват оборски тор, който разпръскват с вила, други засаждат зелено торене, а трети използват минерални торове. Последният вариант има редица очевидни предимства.

Най-добрите торове през есента

Всеки знае, че през есента почвата трябва да се възстанови. Ако не се прилагат необходимите торове или ако дозировката е неправилна, не може да се очаква богата реколта през следващата година.

Торене на градината през есента - ето как се прави

Ето защо повечето градинари по това време на годината предпочитат минералните добавки пред всички останали добавки. Най-добрите торове за есента са тези, съдържащи калий, фосфор и магнезий.

Най-добрите есенни торове

Преди да изкопаете градината, трябва да се запасите със суперфосфат. Торът може да се прилага в насипно състояние по време на копаене в количество от 40 грама на 1 квадратен метър почва.

Също така не забравяйте да закупите калиев магнезий. Тази добавка може да се прилага и в суха форма, но в количество от 20 грама за същата площ. Същевременно подхранете градинските дървета, като разпръснете 40 грама тор в областта около ствола на възрастно дърво. През пролетта остава само да добавите азот и можете да започнете сеитбата.

Листното приложение на хранителни вещества е уместно до средата на септември, докато издънките продължават да растат. След като листата започнат да пожълтяват, торовете трябва да се прилагат директно в почвата, за:

  • подобряване на издръжливостта и зимната устойчивост;
  • насърчаване образуването на издънки; 
  • възстановяване на почвеното плодородие; 
  • подготовка за засаждане на нови култури;

Пропорциите на хранителните вещества определят как растението може да издържи на температурни промени. Ето защо е важно торовете да се дозират правилно, като се спазват инструкциите.

През есента не се изискват мощни азотсъдържащи торове, тъй като те насърчават растежа на неподходящи млади издънки. Тези кълнове:

  • няма да имат време да станат големи и здрави преди студеното време и ще умрат;
  • в процеса на растеж те ще отнемат ресурси от дърво или храст - като по този начин то отслабва и това предотвратява образуването на плодни пъпки.

През есента градината се нуждае от смес от калий и фосфор. Именно тези торове осигуряват желания ефект:

  • калият нормализира водния баланс, повишава устойчивостта на замръзване, прави растението издръжливо и насища плодовете със захар - калиев сулфат, калиево-магнезиев тор, калиев сулфат;
  • фосфор повишава устойчивостта към болести, подобрява имунитета, стимулира кореновата система - суперфосфат;

Дървесната пепел може да се използва като заместител на индустриалните фосфорно-калиеви торове.

Обикновено цялата есенна работа (санитарна резитба, варосване) започва две седмици след плододаване. По това време потокът от сок спира - и можете безопасно да подготвите градината за зимата. Това включва прилагане на торове. Есенното подхранване се извършва от средата на септември до средата на октомври. Но ако времето е лошо, тогава можете да наторите градината през ноември. Основното  при торене е, че почвата не трябва да е замръзнала.

Торене на градината с пепел - никога не правете тези грешки

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес