Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за сладки малини е този

22 март 2024, 10:16 часа

Вкусът на малините зависи от много фактори. Но трябва да се обърне специално внимание на това какви торове се използват при отглеждането на растението. Липсата на някои и излишъкът на други хранителни вещества може да доведе до кисел вкус на плодовете.

Но ако подхранвате малиновите храсти по определен начин през пролетта, тогава вкусът на плодовете определено няма да ви разочарова.

Как да торим малини през пролетта, за да са сладки?

В началото на сезона растението се нуждае от азот. Но към него трябва да се добави и урея. Други добри варианти са нитроамофоска, амониев нитрат и оборски тор.

Подхранване на малините през пролетта: Какво използват опитните градинари?

Те трябва да бъдат въведени по схемата. Първото азотно торене се извършва с помощта на такива препарати като:

  • урея;
  • амониев нитрат;
  • нитроамофоска;
  • органични торове - оборски, птичи тор.

Вторият път се използват:

  • нитроамофоска;
  • калиев хумат с микроелементи;

Третото торене трябва да съдържа:

  • двоен или единичен суперфосфат;
  • калиев нитрат;
  • калиев сулфат;

 Не трябва да се ограничавате само до един вид подхранване. Не само минералните смеси, но и народните средства са ефективни при отглеждането на малини. Разтвор от мая в комбинация с пепел, съдържаща калий, се счита за много ефективен тор. За целта кубче мая се разтваря в 1 л вода и се добавят 50 гр пепел. Сместа се оставя да престои няколко дни, след което се разрежда във вода.

За листно подхранване се прилага пръскане с разтвор на амоняк в комбинация с течен сапун. Подхранването с пепелен разтвор или суха пепел преди валежите ще осигури на кореновата система калий.

За приготвянето на амонячния разтвор 50 мл амоняк се разтваря в 10 л утаена вода, след което се добавя 50 гр настърган сапун за пране.

В периода на образуване на пъпки малиновите храсти се нуждаят от фосфор. Но не забравяйте за други микроелементи. По това време диамофоската ще има положителен ефект върху културата.

Когато растението цъфти, си струва да попълните дефицита на калий и фосфор в почвата. Ако това не бъде направено, тогава бъдещите плодове едва ли ще се отличават със своята сладост. На този етап се насърчава използването на калиев нитрат и суперфосфат.

Резитба на малините през пролетта - кога и как се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес