Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за доматите през юли е този

29 юни 2024, 10:21 часа

За да получите голяма реколта от домати, трябва да ги подхраните с определени торове в подходящия момент. Ето какъв тор е най-добре да използвате за подхранване на доматените насаждения през юли.

Реклама

Как да подхраните доматите през юли

Можете да използвате както закупени от магазина торове, така и народни средства. Те съдържат калий, фосфор, желязо, цинк, бор и магнезий.

От готови торове се препоръчва използването на калиев хумат, калциев нитрат, суперфосфат, нитроамофоска, а от народни средства - дървесна пепел, мая, борна киселина, йод.

1 чаша от това и ще забравите за гниенето на пипера и доматите

Например, тор на базата на суроватка, пепел и йод е много ефективен. Опитните градинари го считат за най-ефективния за подхранване на доматите през юли. За да го приготвте, два литра суроватка, две супени лъжици пепел и 10 капки йод трябва да се разтворят в 8 литра вода.

Правилна грижа за доматите

При отглеждането на домати трябва да се обърне специално внимание на разсада. Сортовете домати трябва да отговарят на вашата климатична зона и да са устойчиви на болести.

Доматите обичат леко кисела почва. Ако почвата във вашата градина не е достатъчно кисела, това може да се коригира с вар. Ако почвата е много кисела, тогава трябва да добавите сулфатни гранули към нея.

Ако във вашата градина има достатъчно свободна земя, тогава не пестете място при засаждане на храсти. Доматът трябва да има достатъчно място за растеж. Между храстите, при засаждане на разсад, трябва да има около половин метър пространство, а между редовете около метър.

Контролирайте плевелите. Плевете храстите своевременно. Плевелите около доматите не позволяват почвата да се затопли добре, а също така отнемат влагата и хранителните вещества от доматените храсти.

Разкопайте доматите. Това води до образуването на допълнителна коренова система и следователно повече хранителни вещества се доставят на храстите и храстът става по-силен. И съответно реколтата ще бъде по-добра.

След засаждане на разсада, докато се вкоренят добре добре доматите, трябва да поливате разсада всеки ден. Водата трябва да се излива в корена, като се избягва нейното попадането върху листата. Когато завръзите се появят на храстите, достатъчно е доматите да се поливат веднъж на всеки пет дни, в условия на суша веднъж на всеки три дни.

Порасналите храсти трябва да бъдат вързани. За целта се забиват колове или се поставят перголи. Ако не завържете храстите, тежките клони просто ще паднат на земята под тежестта на плодовете и качеството им ще започне да се влошават.

Доматите се нуждаят от торене. В магазините се предлагат специални минерални смеси. Можете да подхраните храстите с хумус, разтвор от пилешки изпражнения и пепел.

Йод и мляко за богата реколта от домати - ето как се използват

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес