Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрата тор за градината е от коприва

28 април 2022, 06:20 часа

Настойката от коприва представлява бърз и лек азотен тор за подхранване на почвата. Така че, ако вашата градина е пълна с коприва, не бързайте да я изхвърляте. От нея може да си направите сами много полезен тор. Когато сложите копривата във вода, акумулираният азот от растението се отделя много бързо. После тази вода може да се използва като естествен азотен тор.

Накиснете 1 килограм прясна коприва (заедно с корените) в 10 литра студена вода за 1 ден. Ако копривата се накисва в продължение на няколко седмици, сместа става по-силна, но придобива неприятен мирис. Такава силна смес трябва да се разреди преди използване - 1 литър екстракт на 10 литра вода. С тази вода може да подхранвате всякакви зеленчукови и ягодоплодни култури, тъй като азотът е необходим за всички тях, особено ако почвата в района е песъклива.

Внимавайте само с ягодите - излишъкът на азот може да забави узряването им. Също така азотната вода не е подходяща за младите овощни дървета, защото голямото изобилие на азот може да забави образуването на дебела кора на дървото и през зимата може да замръзне. Но като цяло азотът е подходящ за овощни дървета, горски плодове и зеленчуци през цялото време. Той се абсорбира особено добре при мокро време, когато земята е напоена с дъжд.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес