Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-често срещаните болести по доматите и как да се справите с тях

21 май 2024, 13:30 часа

Болестите по доматите могат да унищожат цялата реколта или значително да намалят качеството на вече съществуващите плодове. За да спасим любимите си насаждения, днес ще ви споделим кои са най-често срещаните заболявания. Начините да направите реколтата си здрава всъщност не изискват супер агро умения.

Важно е да се следи състоянието на растенията и да се реагира на всички признаци на заболяване. Превенцията е ключова, така че си струва да се прилагат принципите на култивиране, адекватното напояване и въздушния поток.

Най-често срещаните болести по доматите:

Още: Първото торене на доматите - колко дни след засаждането им в градината се прави

1. Брашнеста мана (Oidium spp.)

Това е една от най-често срещаните болести по доматите. Проявява се като бяло покритие върху листата, което постепенно се разпространява по цялото растение. Това може да доведе до забавяне на растежа и намален добив.

За да предотвратите това, редовно премахвайте болните листа, осигурете подходяща вентилация и избягвайте прекомерната употреба на азотни торове - това трифазно действие може да помогне за предотвратяване на брашнеста мана. Въпреки това, в случай на напреднали инфекции, ще е необходимо да се прилагат фунгициди.

2. Сиво гниене (Botrytis cinerea)

Още: Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Това заболяване обикновено атакува доматите по време на влажни условия, причинявайки кафяви петна по плодовете и увяхнали листа.

Осигуряването на адекватна циркулация на въздуха чрез премахване на плевелите и подрязване на долните клони може да намали риска от сиво гниене. Също така е добра идея да избягвате прекомерното поливане, за да поддържате сухи условия около растенията.

3. Бактерийно изсъхване (Clavibacter michiganensis)

Още: Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Това е бактериално заболяване, което причинява пожълтяване и увяхване на листата, както и кафяви петна по плодовете. Това може да доведе до значително намаляване на добивите.

Важно е да използвате здрав разсад и да избягвате прекомерното пръскане на листата при поливане. Ако забележите симптоми на инфекция, незабавно отстранете болните растения, за да предотвратите по-нататъшното разпространение на болестта.

4. Бели листни петна (Septoria lycopersici)

Това заболяване се проявява като кафяви петна със светли граници по листата, които постепенно пожълтяват и падат. Това може да доведе до оголване на растението и намаляване на добива.

Редовното премахване на болните листа и осигуряването на достатъчно пространство между растенията може да намали риска от петна. Могат да се използват и фунгициди, особено в периоди на повишена влажност.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес