Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво разстояние се засажда патладжан

22 април 2024, 10:00 часа
Реклама

Когато засаждате разсад от патладжан в градината, е изключително важно да не пестите място. Твърде близкото засаждане на разсада може значително да намали добивите.

На какво разстояние трябва да засадите патладжаните?

Ако засадите патладжаните твърде близо един до друг, те ще се конкурират помежду си за хранителни вещества и влага. Разстоянието между растенията трябва да бъде най-малко 40 см, между редовете - от 50 см.

Растенията, които трябва да засадите до патладжана, за да е богата реколтата му

Също така е важно да не заравяте кореновата шийка. Дълбокото засаждане е изпълнено с риск от смъртта на разсад.

Разсадът на патладжан се засажда след края на периодите на замръзване. Средната дневна температура на въздуха трябва да бъде най-малко 15 градуса.

Грижа за патладжана

След поливане на повърхността на почвата се образува кора, която не позволява на въздуха да проникне до корените. Липсата на кислород води до забавяне на растежа на корените, а в резултат на това и на цялото растение. Поради тази причина една от задължителните процедури при отглеждане на патладжани е редовното (в идеалния случай след всяко поливане) разкопаване на почвата.

Трябва да разкопавате почвата на дълбочина не повече от 4-5 см, като внимавате да не докоснете корените. Това е важно, защото кореновата система на патладжаните не се възстановява и допълнителните корени, като например на стъблата на доматите, не се появяват.

Едновременно с разкопаването трябва да се извърши и хълмиране - добавяне на почва към ствола на растението.

Ако отглеждате нискорастящи патладжани, тогава няма нужда да оформяте храстите - просто ги проверявайте редовно и премахвайте изсъхналите листа и повредените плодове. Ранните сортове също не изискват оформяне. Но при отглеждане на високи сортове тази процедура не може да бъде избегната.

Можете да формирате храст в едно стъбло, две или повече: колкото по-на юг е вашият регион, толкова по-голям брой издънки и плодове могат да „хранят“ растенията.

Когато оформяте храст в едно стъбло, отстранете всички излишни издънки. Ако оформяте растение на две стъбла, прищипете горната част на разстояние около 30 см от земята. След като започне разклоняването, оставете 3-4 чифта пъпки на страничните стъбла и отстранете останалите.

Засаждане на патладжан - сложете това в дупката, за да е богата реколтата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес