Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво разстояние се сади пипера един от друг - за богата реколта през лятото

10 февруари 2023, 15:46 часа

Пиперът е прекрасна зеленчукова култура, много обичана от градинарите. По хранителна стойност чушките са дори по-високи от патладжаните, а по съдържание на витамин С като цяло нямат равни сред всички зеленчуци. Въпреки факта, че пиперът е топлолюбиво растение, обича умерено влажен климат, той може да се отглежда от разсад в сурови сибирски условия.

Реклама

Добри предшественици на пипера са краставици, зеле и бобови растения, така че избираме място за него в градината, където растат тези култури.

През есента се тори земята добре с разложен пилешки тор и хумус от компост в бъдещите лехи с чушки. Равномерно изравняваме торовете, но не ги изкопаваме, а просто ги оставяме недокоснати до пролетта.

Пиперът се отглежда на открито с помощта на временни селскостопански нетъкани покривки. Те понасят добре големи температурни колебания, образуват добре яйчниците и дават добри добиви от красиви и вкусни червени плодове.

С това наторяване чушките в градината ще са много по-сочни и вкусни

Засаждат се семена от пипер за разсад на 15-20 март на дълбочина 1-1,5 см веднага в 0,5-литрови чаши. Ако чушките за разсад се засяват навреме, тогава до момента на засаждане първите пъпки вече трябва да се появят на растенията.

Засажда се разсада в открита земя през третото десетилетие на май. Избира се топъл ден за засаждане, но не и много горещ. Засажда се пипера на лехи с ширина 1 м в два реда. Разстоянието между редовете е 50-60 см, а между пипера в реда е 30-35 см.

За добър добив се монтират метални дъги и се фиксира покриващ материал върху тях. В особено студени пролетни нощи се покриват. Горчиви и люти чушки се засаждат отделно от насажденията със сладък пипер на разстояние най-малко 20 м, в противен случай качеството на плодовете може да бъде застрашено.

След такова подхранване, чушките растат като луди

Полива се 2-3 пъти всяка седмица, определено разхлабват лехите и се плевят редовно.

Подхранва се два пъти на сезон с разтвор на пресен пилешки тор (1 до 15-20) в размер на една кофа разтвор за 10-12 растения. При първата превръзка в средата на юни, а вторият път в началото на август. Подхранването дава добър ефект и чушките растат силни и здрави, а реколтата е добра.

Тъй като плодовете узряват, ги отстранявам от растенията на етапа на техническа зрялост. Само за семена оставяме един от най-големите и зреещи първи плодове от най-силните 2-3 растения и даваме възможност на семенните чушки да бъдат на храстите, докато узреят напълно.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес