Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво разстояние са редовете при садене на картофи?

23 февруари 2023, 19:44 часа
Реклама

Засаждането на картофите е първият и много важен етап в процеса за получаване на богата реколта.

Как се засаждат картофи?

Оптимални дати за засаждане на картофи в зависимост от региона

Кога е най-доброто време за засаждане на картофите?

Този въпрос се задава от много градинари. За да приберете най-добрата реколта, трябва да изберете оптималното време, така че да не е нито твърде рано, нито твърде късно.

Рано засадените картофи крият риск от многократни пролетни слани, а студената почва провокира различни болести по картофите. Ето защо, на първо място, трябва да се съсредоточите върху времето и климатичните условия и разнообразието от картофи. В зависимост от региона на страната ни има приблизителни дати за засаждане на тази култура.

3 трика за безпрецедентна реколта от картофи на лоша почва: Не всички градинари ги знаят

Времето у нас е много променливо и непредвидимо. Ето защо опитни градинари се съветват да се съсредоточат върху температурата на въздуха и почвата. Почвата трябва да се затопли до 8-10 градуса със знак плюс на дълбочина 10 см, а температурата на въздуха трябва да бъде най-малко 15-20 градуса през деня. В топла почва картофите ще започнат да растат по-бързо и няма да бъдат податливи на болести. По-добре е да проверите датата на засаждане с лунния сеитбен календар. В крайна сметка всеки знае, че циклите на луната влияят върху растежа и добива.

Как да подготвим картофите за засаждане?

Когато дойде време за подготовка за пролетна полска работа, картофите също трябва да бъдат подготвени за засаждане. Клубените, след като са в покой, трябва да бъдат яровизирани, т.е. процесът на събуждане и появата на малки кълнове. Необходимо е да се разпръснат картофи за покълване 1-2 месеца преди засаждането.

Яровизацията е подготовката на семена (по-специално картофи) за засаждане, ускоряване на процеса на растеж и узряване.

Ето как да си гледате картофи, дори да нямате градина!

Покълване на картофи

В зависимост от начина на засаждане, яровизацията може да бъде краткотрайна, когато клубените се затоплят 2-3 дни при температура 24-25 градуса и кълновете трябва да са много малки.

Покълването ни позволява да получим кълнове, готови за развитие веднага след засаждането. Най-популярното светлинно покълване, то е много полезно от гледна точка на факта, че слънчевите лъчи убиват цялата инфекция, която е на повърхността на грудката. За домашно градинарство е по-добре да използвате плитки кутии, за покълнете клубени от картофени семена в тях и след това, без да ги изсипвате в кофи, внимателно ги разположете в седалките, този метод ще помогне да се предотврати счупването на кълновете.

Засаждането на картофи с голямо разстояние между редовете от 70-75 см. Разстоянието между клубените е около 30 см. Необходимо е да се направят бразди, в резултат на което се образуват хребети.

Правят се бразди с дълбочина около 15 см. Картофите се засаждат на хребети, поникват и се насипват с почва. Дълбочина на засаждане от върха на билото 10-15 см. С този метод клубените получават достатъчно светлина и топлина.

Дупките са готови. Разстояние между редовете и храстите.

За добро подхранване на клубените по време на растеж е необходимо да се поддържа правилното разстояние между редовете и храстите при засаждане на картофи. В бъдеще, за да се грижите за растението, дадено разстояние ще ви позволи да направите това качествено. Ако са засадени твърде близо, растенията ще си пречат едно на друго и няма да могат да се развият напълно.

Разстоянието между клубените зависи от големината на картофите, които засаждаме в дупките.

- Малки грудки (30-40гр.) - разстоянието между тях е 20-22см

- Средни грудки (60-90гр.) - разстоянието между тях е 25-27см

- Едри грудки (90 и повече гр.) - разстоянието между тях е 30-33см

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес