Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мечтана градина: 6 оригинални идеи за лятна вила

20 април 2024, 11:33 часа

Ябълките, черешите и маргаритките са прекрасни, но не много оригинални. Ако винаги сте мечтали да имате лятна вила като от страниците на списанията, предлагаме няколко универсални идеи.

Алпинеум

Стил за тези, които нямат нищо растящо на парцела си. Красивите камъни, подредени според предписанията на будистките монаси, насърчават съзерцанието и спокойствието. От една страна, такава градина не изисква много грижи; от друга страна, камъните, въплъщение на безкрайността и универсалното знание, когато са правилно поставени, могат радикално да променят района, придавайки му ориенталска изтънченост и правейки пейзажа по-разнообразен.

Градина за душата

Ако сте заобиколени от стрес и проблеми в живота, тогава най-доброто място за почивка може да бъде градина с ароматни цветя и билки. Основното правило е всички растения да миришат ароматно. Изберете билки, които често виждате в кухнята като готови подправки, като босилек, мента, кориандър, мащерка, естрагон и други. През лятото те ще ви радват с пищна зеленина и успокояващ аромат, а през останалата част от годината с приятен вкус и спомени от топли вечери.

При цветята принципът е същият. Гардения и клематис ще разпространят сладък, леко сладък аромат в района, напомнящ за юг. Розата е свежа и изтънчена, люлякът е носталгично топъл, а непретенциозният карамфил е свеж и горски. Градина, изградена от аромати, ще ви накара да се почувствате като истински парфюмерист и ще създаде перфектна атмосфера на спокойствие и релакс на вашия сайт.

ЕВТИНО И ЛЕСНО - 5 съвета за красива и уютна градина

Френска градина

Подреждането на сайт по френски няма да е толкова лесно, но определено си заслужава. Френската градина е свързана със спретнати лабиринти, пейки от ковано желязо и симетрия. Засадете цветя около периметъра на обекта, направете алеи от дървета или засадете храсти по пътеките. Макар и отдалечено, все пак ще напомня за градините на френските крале.

Китайска градина

Китайската градина е хармонично съчетание на природата и въображението на собственика на обекта. Важно е да не променяте пейзажа, а по-скоро да му придадете спретнатост и структура. Подчертайте възвишенията с храсти и засадете дървета в низините. Ако винаги сте мечтали да имате езерце във вашата дача, то е добре дошло в китайска градина. Основното е, че има естествена форма и не прилича на басейн за жаби. Бъдете креативни, като поставите малки мостове около мястото (под което, между другото, не е задължително да има река), камъни, пейки, малки беседки и резбовани фенери.

4 идеи за градината - как да я освежим бързо и лесно за новия сезон

Aнглийска градина

Стилът на английската градина се характеризира с организация. Създаването на пейзаж в стила на британските имения ще изисква много време, усилия и пространство. Извити пътеки, тераси, перфектно подрязани храсти от всякакъв вид и рози - всичко това изисква много усилия и определено не можете да го направите без помощта на ландшафтен дизайнер. Въпреки това, ако пространството на вашия сайт не може да се похвали с впечатляващи хектари, не бързайте да се разстройвате.

Английската градина е не само традиции и правила, но и идеи, които могат да бъдат приложени дори в руски условия с малка промяна. Засадете жив плет покрай оградата, отглеждайте перфектна морава пред къщата без нито един плевел и не забравяйте за розите и гроздето, които трябва да обвиват къщата.

Провинциален стил

Най-свободният и неусложнен стил на дизайн на сайта. Високи слънчогледи, състарени лейки и кофи като декоративен елемент, много дърво и зеленчукова градина - красиво, практично и без особени украшения. Но определено е забавно и не прилича на обичайните гъсталаци от коприва.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес