Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Луковиците на далията ще издържат цяла зима, ако направите това

01 октомври 2024, 11:29 часа

За да могат вашите красиви далии да преживеят успешно зимните месеци и да ви зарадват с цъфтежа си през следващия сезон, е важно да се погрижите за правилното съхранение на луковиците им.

Първата стъпка е внимателно да инспектирате суровините, за да премахнете гниенето или гнилите участъци в своевременно. Също така грудките трябва да бъдат третирани с брилянтно зелено.

Съхранение на луковиците на далията през зимата

Поставете слой сух покривен материал с дебелина 4-5 сантиметра на дъното на картонен кутия. Този покривен материал може да бъде пепел, пръст, торф или пясък. След това поставете грудките на повърхността (не една върху друга, а една до друга) и ги покрийте напълно със същия материал, който е използван за долния слой.

Кога е най-доброто време за засаждане на далия

Друг вариант е съхранение на грудките в парафинова обвивка. Разтопете парафина и потопете в него грудката на далията за 2-3 секунди. Оставете парафина да се втвърди, като държите грудката окачена през цялото това време и след това отново потопете коренището. Обработените по този начин грудки могат да се съхраняват в кашон.

Друг метод е съхранението в дървени стърготини. Но за целта те трябва да бъдат предварително обработени. Пригответе разтвор на меден сулфат: разредете 1 супена лъжица от продукта в 1,5 литра гореща вода и охладете разтвора до стайна температура.

Навлажнете стърготините с получения разтвор, докато станат влажни, но не мокри. Поставете слой мокри стърготини с височина 4-5 сантиметра в подходящ съд (можете да вземете леген). Поставете грудките върху слой дървени стърготини. Покрийте далиите с останалите дървени стърготини, така че да са напълно покрити и ги оставете на хладно място с температура от +2 до +7 градуса, например в мазето.

Но преди да засадите клубените в земята, те трябва да бъдат подготвени. Алгоритъм за подготовка на грудки от дали за засаждане:

  • Проверка на клубените - кутиите се изваждат от мазето и внимателно се оглеждат, отстраняват се изгнилите грудки. 
  • Обработка - повредените грудки трябва да бъдат сортирани, гниенето се изрязва с остър нож до здрава тъкан. Местата на разреза се пудрят с въглен или се третират с брилянтно зелено и се изсушават. 
  • Дезинфекция - грудките трябва да се накиснат в противогъбични лекарства, което ще намали риска от заболявания на растенията от опасни инфекции. Добър резултат се получава чрез накисване на посадъчния материал в 1% разтвор на калиев перманганат. 
  • Стимулиране - ако няма възобновителни пъпки по посадъчните клубени, трябва да се извършат редица специални мерки. Първо, клубените се третират с епин, корен, хумат или други биологични продукти. След това се поставят върху влажен торф (понякога се използва мъх или перлит) и се поставят на светло място. След известно време върху кореновата шийка растат зелени издънки.
  • Разделяне - за размножаване могат да се използват зелени издънки на далии.

Далията - Царицата на есенната градина

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес