Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Луковиците на цветята ще издържат цяла зима, ако направите това

02 октомври 2024, 15:16 часа

Много градинари съхраняват луковиците на цветята в мазето или килера. Но в случая посадъчният материал бързо влошава качеството си. В случая е важно да се обърне внимание на няколко задължителни подробности.

Съхранение на луковиците на цветята през зимата

Първо, внимателно проверете материала. Забелязали ли сте гнили луковици. Ако е така, веднага ги изхвърлете в боклука. Изсушете луковиците навън, след като почистите старателно почвата от тях. Отстранете старите корени и люспи.

Луковиците на далията ще издържат цяла зима, ако направите това

Третирайте посадъчния материал за 20 минути в разтвор на калиев перманганат или фунгициди, след което отново изсушете луковиците. Поставете грудките в тъмно мазе. Вентилацията в него трябва да е много добра, в противен случай въздухът ще застоява и ще започне гниене.

При съхранение в хладилник или сутерен луковиците трябва да се поставят в перфориран найлонов плик, като се добавя мокър торф.

Ако решите да оставите цветни луковици на балкона за зимата, направете топлоизолационен контейнер за целта. Например, подходяща е дебела картонена кутия, която ще предпази от силни студове.

По-добре е да я поставите на пода или близо до стената. При топло слънчево време е необходимо да извадите луковиците на сянка, за да не покълнат преждевременно.

Можете да съхранявате луковиците и навън, в земята. Но за това е необходимо да се изкопае изкоп и да се облицова отвътре с дървени дъски, като по този начин се изолират дъното и стените.

След това поставете луковиците в перфорирани найлонови торбички и ги покрийте с филм отгоре, а след това с друга дървена дъска. Важно е изкопът да има добър дренаж, който ще предотврати стагнацията на водата.

Поставете торби с вода до луковиците, които са индикатор за състоянието на луковиците: ако водата в тях не е замръзнала, това означава, че луковиците са живи.

Но ако се случи така, че луковиците покълнат преждевременно, тогава вече не е възможно да спрете растежа им. В този случай засадете луковицата в саксия и я поставете на тъмно място, където температурата на въздуха не е по-висока от 12 градуса. Саксиите могат да бъдат изнесени на светлина в края на март - началото на април и засадени в земята след настъпването на стабилна топлина.

Защо да засадите луковици през ноември в домашната градина?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес