Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Листните въшки ще изчезнат само за 1 нощ, ако напръскате с това

19 юни 2024, 08:39 часа
Реклама

Важно е не само да забележите появата на листни въшки навреме, но и да неутрализирате вредителя възможно най-скоро. Много градинари не искат да третират зреещите плодове с химикали. В този случай случай на помощ идват народните методи. Градинарите с опит винаги разчитат на един от тези методи. Резултатът е гарантиран до 12 часа.

Как да спрем нашествието от листни въшки

Напълнете подходящ съд с 2 литра гореща вода и разтворете в нея 50 грама сапун за пране.  Готовият разтвор трябва да се разреди със студена вода, като общият обем се довежда до 10 литра вода. Остава само да добавите две супени лъжици амоняк, разбъркайте, изсипете в пръскачката и можете да започнете обработката. Листата на растенията, засегнати от вредителя, се третират от всички страни.

Как да се справим с листните въшки - трикове на опитните градинари

Разтворът няма да навреди на реколтата, но на сутринта можете да оцените резултата. Ако продуктът не подейства от първия път, лечението ще трябва да се повтори.

Други разтвори за борба с листните въшки

В 10 литра гореща вода трябва да разтворите 100 гр течен сапун за пране или 300 гр настурган катранен сапун, или 250 гр настърган зелен сапун.

В 10 л гореща вода се се слагат 15 броя листа от чесън и 100 гр чесън. Този разтвор трябва да се настоява няколко дни преди употреба.

Можете да накиснете 400 гр тютюневи листа и да ги оставите в 10 литра вода за два дни. Разтворът трябва да се съхранява на тъмно място. След това тинктурата се филтрира и се разрежда с вода в съотношение 1:2.

Амонякът може да бъде не само лекарство за борба с вредителите, но и тор. Той е източник на азот. За 10 литра вода са необходими 50 мл амоняк. Разтворът се смесва и посевите се пръскат с него.

Млян червен пипер също ще ви помогне да се отървете от листните въшки. Необходимо е да се подготви концентрирана тинктура. 50 гр смлян червен пипер се заливат с 1 литър вода и се оставят за около два часа. Разредете получения разтвор в 10 литра вода.

Лукът също ще помогне. Необходимо е да се смелят няколко малки глави и да се настояват в 1 литър вода в продължение на пет часа. След това прецедете и доведете обема на инфузията до 1 литър. 

Глухарчето също ще помогне да се отървете от листни въшки. Трябва да запарите 400 гр листа от глухарче и 200 гр корени от глухарче в 10 л вода за 3-4 часа.

Можете също така да запарите 1 кг борови връхчета, 4 л вода вода, като разбърквате веднъж на ден, в продължение на 7 дни. Пръскайте след като разредите разтвора в съотношение 1:1.

Ако 100 гр сухи кори от всякакви цитрусови плодове се залеят с 1 литър топла вода и престоят три дни, този разтвор ще унищожи и листните въшки.

Можете да вземете 1 кг суха билка бял равнец и да я запарите в 2 литра вода на водна баня за 30-40 минути. След това отварата се разрежда в 10 литра вода и се държи на тъмно място поне два дни, след което може да се използва за пръскане.

Листни въшки по пипера - най-добрите бабини рецепти

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес