Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде да НЕ засаждате зимен чесън?

06 октомври 2024, 20:12 часа

Качеството на реколтата от чесън и всяка друга култура зависи пряко от това колко подходяща е почвата. Ето защо си струва първоначално да изберете подходящ парцел.

Къде не трябва да засаждате зимен чесън?

Важно е да запомните, че засаждането на тази култура на едно и също място е нежелателно. В случая е малко вероятно прибирането на реколтата да бъде успешно.

Изпитан метод за засаждане на зимен чесън - главите ще растат бързо с голеимината на юмрук 

Не трябва да засаждате чесън след лук. Причината е проста: съществува висок риск от нападение от вредители. Патогените могат да останат и в почвата. Има само един изход от тази ситуация: засаждане на сидерати и активно торене на почвата. Но този процес ще изисква време за възстановяване.

Чесънът също не трябва да се засажда след царевицата. Факт е, че тази култура консумира хранителни вещества твърде активно: няма да е възможно да се „покрие“ дефицитът за кратък период от време.

След кореноплодните култури можете да засадите зимен чесън, но има едно условие: почвата трябва да бъде правилно подготвена с помощта на торене.

Чесънът не обича кисели почви, така че изберете място с нормална или ниска киселинност. Не трябва да засаждате чесън на място, където преди това сте отглеждали лук или картофи. „Добрите“ предшественици на чесъна са тиквички, тикви, краставици или бобови растения. След тях в почвата остават органични съединения, които са полезни за чесъна. Районът трябва да е добре осветен и слънчев.

Когато предшественикът на тази култура бъде премахнат, можете да започнете да подготвяте лехите. Първо, наторете почвата: това може да бъде концентриран минерален тор за чесън или смес от хумус с пепел, креда, калиев тор и суперфосфат. След внасяне на тора почвата се прекопава. Лехата трябва да се оформи с високи страни: приблизително 20-25 см. След това почвата трябва да се утаи и да се изчака 5-7 дни.

Важно: не можете да засадите зимен чесън в прясно окопана или наторена почва. Когато земята се утаи, чесънът ще потъне твърде дълбоко под земята - поради това ще поникне по-зле и ще се развива по-бавно!

Има два варианта относно дълбочината на засаждане. Всичко зависи от това по кое време сте решили да засадите скилидките. Ако сте се погрижили предварително за проблема и сте готови да засадите пикантен зеленчук в края на август-септември, задълбочете скилидките с 11-15 см. Ако засаждането се извършва в периода септември-октомври, трябва да засадите плитко, максимум 5 см. Следете прогнозата за времето: засаждането трябва да се извърши не по-късно от 2-3 седмици преди замръзване.

Не засаждайте лук и чесън на това място

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес