Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Криви издънки на боровинките – какво означават те?

10 юли 2024, 11:03 часа

Боровинките са едни от най-вкусните плодове, които често се появяват на трапезите ни през лятото. Всяка година можем да се радваме на обилни реколти, но трябва да осигурим на храстите подходящи условия за развитие. Ако не получат подходящото количество слънце, издънките им ще бъдат отслабени и ще дадат по-малко плодове. Днес ще обърнем внимание на кривите издънки на боровинките и какво означават те.

Лятно поливане на боровинки

Боровинките дават плодове през лятото, така че се нуждаят от вода през цялото време. Почвата трябва да е влажна, но не твърде мокра, тъй като излишната вода може да доведе до образуването на големи, но по-малко вкусни плодове, а недостигът ѝ може да доведе до по-малки плодове.

Още: Защо краищата на тиквичките гният и как да се справите с това?

Най-добрият начин за поливане на боровинките е да използвате маркуч за напояване или капкова система, която доставя вода директно до корените. Избягвайте поливането отгоре, за да не намокрите листата, което може да доведе до гъбични заболявания. По време на плододаване боровинките се нуждаят от около 10 литра вода на храст всеки ден. Ако е горещо, може дори да имат нужда от повече. Тогава добивът ще бъде по-висок и плодовете ще останат на храстите по-дълго.

Чрез използването на мулч ще поддържате постоянна влажност на почвата. Дълбок, кисел мулч, като торф, борови иглички или добре компостирани дървени стърготини, помага за задържане на влагата и предпазва корените от прегряване.

Изкривени издънки на боровинки – какво означават?

Още: Ето какво правят опитните градинари с доматите през юли, за да имат богата реколта

Една от най-честите причини за изкривяване на издънките на боровинките са гъбични заболявания, като изсъхване на издънките, причинено от гъбата Phomopsis vaccinii. Това заболяване се проявява в покафеняване и изсъхване на цветни пъпки и цветя, след което се разпространява в издънките, което ги кара да се деформират и извиват.

Изкривените издънки могат да бъдат и резултат от механични повреди, като счупване, причинено от силен вятър, неправилно подрязване или увреждане от животни. Повредените издънки могат да растат неестествено в опит да се регенерират.

Недостигът на някои хранителни вещества, особено на калций и бор, може да доведе до деформация на издънките. Калцият е необходим за правилния растеж на растителните клетки и липсата му може да причини чупливост и деформация на издънките. Също така си струва да запомните, че неправилното напояване, т.е. както излишъкът, така и дефицитът на вода, причинява воден стрес в растението, което засяга развитието на издънките. Издънките могат да растат изкривено, когато растението се опитва да се адаптира към неблагоприятни условия.

Причината за кривите издънки при боровинките също може да бъде неподходящо място. Ако храстът е на сянка, издънките му се разтягат прекомерно в посоката, от която падат слънчевите лъчи. За съжаление това означава, че леторастите са с по-ниско качество и по-слаб добив. Сянката е много неблагоприятна за боровинките, така че е най-добре да ги засадите на пълно слънце. Ще плододават и на полусянка, но много по-късно.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес