Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кори от цитрусови плодове като тор - ето как е правилно да се използват

14 октомври 2024, 17:03 часа

Корите от цитрусови плодове като портокали, лимони и мандарини могат да бъдат отличен тор за градината и стайните растения. Те съдържат много полезни вещества, включително витамини, минерали и органични киселини, които имат положителен ефект върху растежа и развитието на растенията. В допълнение към хранителните свойства, корите имат антисептични свойства, които помагат за защита на растенията от вредители и болести.

Приготвяне на тор от цитрусови кори

За да могат цитрусовите кори да се превърнат в полезен тор, те трябва да бъдат правилно приготвени. Първо, обелките трябва да се измият старателно, за да се отстранят всички останали химикали, използвани при отглеждането на плодовете. След това корите се изсушават, нарязват на малки парчета и се смилат в блендер или кафемелачка на прах. Полученият прах може да се използва веднага или да се съхранява в херметически затворен контейнер за по-късна употреба.

Най-евтините и най-добрите тороове за почвата през есента 

Цитрусовият тор може да се използва като допълнение към почвата при засаждане на растения или като подхранване за вече растящи култури. При засаждане прахът от цитрусови кори трябва да се смеси с почвата, за да се осигури равномерно разпределение на хранителните вещества. За да подхраните растенията, прахът може да се разпръсне около корените и леко да се втрие в почвата.

В допълнение към използването на прах, цитрусовите кори могат да се използват за приготвяне на инфузия. За да направите това, сухите кори се заливат с топла вода и се киснат в продължение на няколко дни. Получената инфузия се прецежда и се използва за поливане на растения. Този метод позволява на растенията да получават всички полезни вещества в лесно смилаема форма, което допринася за бързия им растеж и укрепване на имунната система.

Цитрусовите кори също са ефективни при борбата с вредителите. Етеричните масла, съдържащи се в обелките, имат репелентни свойства и помагат за защитата на растенията от насекоми.

За целта можете да разпръснете пресни или сухи кори около растенията или да приготвите спрей, като запарите корите във вода и с получения разтвор напръскате листата и стъблата.

Друг начин да използвате цитрусовите кори е да ги добавите към купчината компост. Корите ускоряват процеса на разграждане на органичните материали и обогатяват компоста с полезни вещества.

Важно е да запомните, че корите трябва да бъдат настъргани преди добавяне към компоста, за да се ускори разграждането им. Също така се препоръчва смесването на корите с други органични материали като трева, листа и остатъци от храна, за да се осигури балансиран състав на компоста.

Не всички растения реагират еднакво на цитрусовия тор. Стайните растения, зеленчуците и цветята реагират особено добре на този тор. Въпреки това, за някои растения, като орхидеи и някои видове кактуси, цитрусовият тор може да е твърде кисел. Ето защо, преди да използвате тор от цитрусови кори, трябва да вземете предвид нуждите на дадено растение и ако е необходимо, да коригирате дозата.

Най-добрите торове за божурите през есента са тези

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес