Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се сади чесън през есента

27 септември 2024, 19:30 часа

Чесънът е незаменима култура в българската кухня и градина, като есента е идеалното време за засаждането му. С правилна подготовка и подходящи условия можете да постигнете богат и качествен добив през следващата година. Засаждането на зимния чесън през есента позволява на растението да се вкорени добре преди настъпването на зимните студове, което му осигурява силен старт през пролетта. В тази статия ще разгледаме кога и как да засадите чесъна през есента, за да постигнете най-добри резултати.

Подходящото време за засаждане на чесъна

Есента предлага отлични условия за засаждане на зимен чесън, като най-подходящият период за тази дейност е между края на септември и средата на октомври. За да се вкорени добре и да издържи на зимните студове, чесънът трябва да се засади след края на летните дъждове, но преди настъпването на тежките студове. В северните региони на страната се препоръчва засаждането да се извърши от края на септември до средата на октомври, докато в по-топлите райони може да се сади и през ноември.

Засаждане на зимен чесън - направете това и реколтата му ще е по-богата от всякога

Изключително важно е да се спази този времеви прозорец, защото прекалено ранното засаждане може да доведе до преждевременно поникване на чесъна, което го прави уязвим към зимните студове. От друга страна, твърде късното засаждане може да не осигури достатъчно време за вкореняване преди настъпването на студеното време.

Подготовка на почвата и избор на място

За успешното развитие на чесъна е важно да се избере подходящото място за засаждане. Чесънът предпочита добре осветени участъци с рохкава, добре дренирана почва. Почвата трябва да има неутрална киселинност – най-добрите резултати се постигат при рН между 5,5 и 7,5. Ако почвата е прекалено кисела, това може да забави растежа на чесъна и да го направи податлив на болести и вредители.

Добре е също така да се спазва ротация на културите – чесънът расте най-добре на място, където преди това са били засадени краставици, тиквички, патладжани, пипер, боб, зеле или тикви. Важно е да избягвате засаждането на чесън на същото място няколко поредни години, тъй като това увеличава риска от заболявания.

чесън

Преди засаждане лехите трябва да бъдат почистени от растителни остатъци и плевели, а почвата – добре обработена и обогатена с компост и минерални торове. Подготовката на почвата е добре да се направи около седмица до десет дни преди засаждането на чесъна.

Как се засажда чесънът?

Правилната техника за засаждане на чесъна е от ключово значение за добър добив. След като сте подготвили почвата, следва изборът на скилидките – те трябва да бъдат здрави, едри и с правилна форма. Накиснете ги в леко подсолена вода за около час, за да ги предпазите от заболявания.

Засаждането се извършва в дълги канали или дупки със садило, спазвайки разстояние между скилидките от около 10 см. Важно е да засадите чесъна с корените надолу, без да ги натискате прекалено силно в почвата. След това покрийте скилидките със слой почва, смесена с торф, за да осигурите защита и по-добри условия за растеж.

Кога е най-добре да засадите зимен чесън?

Оптималната дълбочина на засаждане варира в зависимост от климатичните условия. В по-студените райони дълбочината трябва да бъде около 18 см, докато в по-топлите региони е достатъчно да засадите на 6-7 см. След засаждането мулчирайте лехите с листа, слама или дървени стърготини, което ще помогне да се запази влагата и да се предпазят растенията от студените ветрове.

Засаждането на чесън през есента е отличен начин да осигурите богат и качествен добив през следващата година. Спазването на правилния период и подготовката на почвата са от решаващо значение за успеха на вашето засаждане. Есенният чесън има нужда от време да се вкорени и да се подготви за зимата, а с правилната грижа ще бъде готов да даде здрави и ароматни глави през пролетта. Не пропускайте възможността да си осигурите свеж чесън от собствената градина, като следвате тези основни стъпки за успешно есенно засаждане.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес