Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се прави пръскане на доматите с кислородна вода?

18 юли 2024, 18:20 часа

Доматеният разсад е важно е да се укрепи и да му се осигури растеж в ранните етапи - тогава реколтата ще бъде изобилна. Кислородната мода (водородният прекис) често се препоръчва за тази цел. Това става по следния начин:

- прави се 10-ов разтвор на кислородна вода;

- семената се накисват за не повече от 20 минути;

- изплакват с чиста вода;

- подсушават се.

Кислородната вода освен, че дезинфекцира семената и стимулира растежа им, също се използва и за други цели, най-често за:

- поддържане на хигиена на корените;

- борба с фитофтората;

- допълнителна дезинфекция на почвата и възрастните растения.

Ако корените са били подложени на механични повреди, техните рани трябва да бъдат третирани с 3%-ов разтвор на кислородна вода. Същият разтвор унищожава много вредители и спомага за поддържането на здрави корени.

Фитофтората (картофената мана) е опасно заболяване и с нея трябва да се борите бързо и решително, тъй като рискувате да загубите растението. За да бъде лечението ефективно, е необходимо листно третиране, тоест, пръскане със следния разтвор:

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

- 10 л вода;

- 1 супена лъжица кислородна вода;

- 40 капки йод (по избор).

Пръскането с кислородна вода се използва най-често от американските фермери. Качеството на дъждовната вода се е влошило значително и фермерите са измислили начин да решат този проблем. Просто трябва да добавите 20 мл 3-ова кислородна вода към 1 л вода и да напръскате доматите или друго застрашено растение.

Това, което наистина трябва да спазвате стриктно, е дозировката, защото ако прекалите, ще убиете растението.

1. Рецепта за ускоряване на покълването

Най-често срещаният начин за използване на кислородна вода е семената да се накиснат 1 час за по-добро покълване. 3%-ова кислородна вода много добре омекотява обвивката на семената, като по този начин ускорява покълването. Особено полезно е да се използва при трудно покълващи видове, като тиквички, чушки, патладжани.

За да стимулирате покълването, трябва да разредите 1 супена лъжица кислородна вода в половин литър вода. Семената се потапят в такъв разтвор за около 12 часа. Трудни за покълване семена могат да се съхраняват дори един ден - в този случай на всеки 4 часа разтворът задължително трябва да се сменя с нов.

Ако семената се засяват, без да се накисват, то след сеитбата при поливане е препоръчително да добавите 1 чаена лъжичка кислородна вода на 250 мл вода. Това ще ускори малко процеса на покълването.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

2. Рецепта за закаляване и адаптиране

Кислородната вода оказва условно увреждащ ефект. Това означава, че закалява растенията. В този случай тя не действа като дезинфектант, а като леко увреждане. Тоест, настройва тялото на растението по такъв начин, че да стане устойчиво на болести, вредители, студ, топлина, соленост и други неблагоприятни фактори на околната среда.

За да направите това, кислородната вода се разрежда приблизително 2-3 пъти и семената се накисват в този разтвор.

3. Рецепта за кореново гниене

Кислородната вода помага при гниене на корените не само на доматите. Ако растенията започнат да вехнат без видима причина, особено през зимата, когато получават по-малко слънчева светлина, това може да е първият знак за проблеми с кореновата система или наличието на патогенни бактерии и гъбички, които унищожават корените.

Смесвате кислородна с обикновена вода в съотношение 1:3. Този разтвор трябва да се излее в почвата, без да се докосват листата на растението. Препоръчително е първо да оставите почвата да изсъхне, ако е твърде влажна. Растението трябва да се полива с разтвора, докато почвата се намокри напълно и разтворът изтече от дренажните отвори.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес