Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се берат различните видове тикви

29 септември 2024, 17:50 часа

Тиквите са един от символите на есента, носещи топлина и уют с ароматите и вкусовете си. Те са не само обичани заради кулинарната си стойност, но и са богати на хранителни вещества, които ги правят важна част от всяка есенна трапеза. Въпреки че тиквите узряват през различно време, най-често реколтата им започва в началото на септември и продължава до края на октомври. В тази статия ще разгледаме кога е най-подходящото време за бране на различните видове тикви и как да разпознаем, че са готови.

Как да разпознаем, че тиквата е узряла?

Въпреки разнообразието от тикви, всички сортове имат няколко общи признака, по които лесно можем да разберем, че са готови за бране. Един от най-сигурните знаци е изсъхването на стъблото – когато тиквата е напълно узряла, стъблото й става сухо и твърдо. Друг белег за зрялост е яркият, наситен цвят на кората, който подсказва, че тиквата е достигнала своя връх. Ако почукате по тиквата и звукът е кух, това е допълнително доказателство, че е готова за откъсване.

Градинар: 5 признака, че тиквата е готова за бране

Основни видове тикви и времето за тяхното бране

1. Мускатна тиква (Цигулка)

Мускатната тиква, популярно наричана „цигулка“, е една от най-разпространените тикви в България. Тя има сладък, богат вкус и се бере обикновено през септември и октомври. Характерно за този сорт е, че кората омеква при печене, което я прави подходяща за различни ястия.

2. Кестенка

Кестенката е най-често срещаната тиква в България. Тя се отличава със своята бяла кора и високото съдържание на пектин и витамин С. Обикновено този сорт е готов за бране в средата на есента, когато стъблото изсъхне и кората придобие наситен цвят.

тиква, тикви

3. Сладък дъмплинг

Този малък сорт тиква, известен със своите бледи зелени ивици, е по-рядко срещан в България, но е предпочитан в международната кухня. Сладък дъмплинг може да се бере в края на септември и началото на октомври, когато кората му придобие характерния си цвят и стъблото изсъхне.

4. Бейби бу

Бейби бу е малка тиква с бледа кора и сладко месо, подходящо за приготвяне на пайове. Тя се бере през септември, когато кожата й започне да губи своята твърдост, а стъблото изсъхва напълно.

Какви грешки се допускат при бране на билки

5. Краун принц

Този сорт е сравнително нов в България, но бързо набира популярност. Краун принц се отличава с твърда, сива кора и плътно оранжево месо. Тиквата е подходяща за бране през октомври, като е особено добра за печене.

6. Бътъркап

Бътъркап е вид тиква с тъмнозелена кора и сладко оранжево месо. Тя узрява малко по-късно и обикновено се бере през октомври. Твърдата й кора и наситеният вкус я правят чудесна за приготвяне на супи и пюрета.

Различните сортове тикви узряват по различно време, но общите признаци като изсъхнало стъбло и наситен цвят могат да ви помогнат да определите точния момент за откъсване. След като бъдат събрани, тиквите трябва да се съхраняват на прохладно и сухо място, за да запазят вкусовите и хранителните си качества възможно най-дълго. Тиквите са не само вкусни и ароматни, но и изключително полезни за здравето, затова не пропускайте да ги включите в менюто си през есенния сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес