Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е твърде късно да подрежете хортензиите

22 октомври 2024, 14:33 часа

Решението кога да подрежете хортензиите може да бъде объркващо, особено защото, ако подрязвате в неподходящ момент, можете да разрушите цветната изложба през следващата година.

Още: Как да отгледаме лалета и други пролетни цветя на закрито през зимата

И така, кога е твърде късно да отрежете хортензиите, след като цъфтят? Отговорът се свежда до това да знаете вида на хортензията, която имате, защото идеалното време за подрязване се различава според вида. Това ръководство обхваща четири вида популярни хортензии и посочва кога точно е твърде късно да ги отрежете, ако искате много цветя.

Кога да отрежете хортензиите

Независимо дали дворът ви е пълен с гладки хортензии с бели цветя или най-ярките розови или сини едролистни хортензии, ако не определите времето за подрязване правилно, вашата хортензия може да има по-малко или изобщо да не цъфти през следващата година. Времето зависи от вида на хортензията, която имате, защото някои цъфтят върху нова дървесина, което означава растеж на текущия сезон, а някои цъфтят върху стара дървесина. И няколко цъфтят както на старо, така и на ново дърво. Кога да отрежете хортензиите също зависи от вашия климат и нивото на подрязване, което искате да направите.

Хортензии с дъбови листа

Дъбовата хортензия (Hydrangea quercifolia) има отличителни, тъмнозелени, назъбени листа, които приличат на дъбови листа. Те се превръщат в красиво бордо-червено през есента и шоуто на храста продължава, след като тези листа окапят и неговата белена кора с цвят на канела се разкрие по стъблата му. Бели, конусовидни гроздове от цветя се появяват от края на пролетта до началото на лятото, избледнявайки до розови с напредване на възрастта.

Кога да отрежете хортензия от дъбови листа: Цветята цъфтят на стария растеж, така че е най-добре да отрежете хортензиите от дъбови листа веднага след цъфтежа, преди да пуснат пъпки за следващата година. След като пъпките са се образували, е твърде късно да отрежете тези хортензии, ако искате цветя следващата пролет.

Ако живеете там, където зимите са много студени, дъбовите хортензии често страдат от изсъхване на стъблата през зимата, което ще намали цветята. Отрежете повредените от студ стъбла, след като вероятността от замръзване на температурите премине в края на пролетта. Изчакайте да вземете ножиците си за подрязване, докато храстът започне да се разлиства, за да е по-лесно да разберете каква част от стъблата са мъртви.

Голямолистна хортензия

Ако вашата хортензия има лилави или сини цветя, това вероятно е едролистна хортензия (Hydrangea macrophylla). Тази красота или има закръглени, гъсти като венчелистчета „мопхед“ цветя, или сплескани цветя „дантелена шапка“ с венчелистчета, които цъфтят през лятото до началото на есента. Цветята също могат да бъдат розови или бели, в зависимост от сорта и вашите почвени условия.

Голямолистните хортензии цъфтят върху стара дървесина, толкова подобно на дъбовите хортензии, че е твърде късно да се отрежат тези хортензии, след като пъпките за следващата година са се образували в края на лятото. Въпреки това много по-нови сортове, като тези в колекцията Endless Summer, могат да цъфтят както на стари, така и на нови растения. Това е благодат за студените зимни региони, където тези храсти са склонни да умират. В тези райони е най-добре да оставите старите, изсъхнали цветя на това растение за интерес през зимата и за защита на цветните пъпки през следващия сезон от зимни щети.

Кога да отрежете едролистната хортензия: Ако вашите едролистни хортензии цъфтят само върху старо дърво, отрежете ги веднага след като цветята избледнеят, но не забравяйте да направите резитбата си преди август. В по-студен климат, където се случва зимно изсъхване, най-добре е да подрязвате едролистните хортензии и сортовете Endless Summer, след като заплахата от силен студ е отминала в края на пролетта. Изчакайте, докато храстите започнат да се разлистват.

Хортензия метлица

Хортензията с метлица (Hydrangea paniculata) предлага най-добрата устойчивост на студ и топлина от всички видове хортензия. Известни също като peegee хортензии, тези издръжливи растения започват да цъфтят в средата до края на лятото с бели конусовидни цветни глави, които стават розови по-късно през сезона. Някои сортове хортензия, като „Berry White“ и „Vanilla Strawberry“, цъфтят в двуцветни клъстери от розово и бяло.

Кога да отрежете метличеста хортензия: метличестите хортензии цъфтят върху ново дърво. Това означава, че те създават своите цветни пъпки, след като листата им започнат да се разлистват през пролетта и в този момент е твърде късно да се отрежат тези хортензии. Подрязвайте в края на зимата до началото на пролетта, преди да се появи растеж.

Гладка хортензия

Сърцевидните листа и гигантските, сферични цветни гроздове, които през лятото се променят от ябълково зелено на бяло, отличават тази вълнообразна хортензия. Гладката хортензия, известна още като хортензия снежна топка (Hydrangea arborescens), е красив местен храст, който произвежда големи цъфтежи върху нова дървесина.

Кога да отрежете гладката хортензия: Най-добре е да оставите това растение да расте един или два сезона, преди да подрежете силно. След няколко вегетационни сезона тази хортензия може да бъде отрязана през пролетта. Ако искате по-голям храст, изобщо не е нужно да го подрязвате.

Съвети за подрязване на хортензии

За всички видове хортензии, подрязвайте мъртвите стъбла обратно до чифт здрави пъпки, когато през пролетта се появи нов растеж. Просто отрежете до първата точка на нов растеж на стъблото, за да не премахнете цветни пъпки, които вече са се образували по стъблата през предходната година. Най-добре е да не режете никакъв вид хортензия обратно на земята, ако можете да помогнете.

Още: Кои дървета и храсти да засадите по това време на годината?

Направете разрезите си под лек ъгъл на около ¼ сантиметър над пъпката, за да не оставите твърде много ненужно стъбло. Използвайте чифт остри ножици, за да направите чисти срезове и дезинфекцирайте остриетата с алкохол между растенията, за да избегнете разпространението на болести по растенията.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес