Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да засадите малини през есента и как да го направите правилно

08 септември 2024, 14:08 часа

Малините са многогодишно растение, чиито корени живеят няколко години. Но за да получите добри плодове, малините трябва да се поливат обилно и да се засаждат на добре осветени места. Преди засаждането почвата също се подготвя, наторява се обилно с оборски тор и се въвеждат минерални торове. Кога да засадите малини през есента и какви правила е важно да вземете предвид.

Кога да засадите малини през есента?

Малиновият разсад се засажда през есента. По-добре е да направите това при влажност на въздуха от 80% и при температура от +10 до +15 C. В умерените ширини време идва през септември или октомври. Всички дейности по засаждане, които се отнасят до това растение, се извършват до ноември.

Торене на малините през есента - 7 доказани рецепти

За разсад вземете едногодишни коренови издънки от случайни пъпки на майчини растения. Освен това можете да закупите сортови разсад от специализирани магазини. Тези резници, които вече имат заместващи пъпки на кореновата шийка, се считат за готови за засаждане. Най-често това се случва след като листата паднат.

Есенно засаждане на малини: подготовка на почвата

Най-добрата почва за малини е добре дренирана и плодородна лека глинеста почва, докато песъчливите и песъчливо-глинести почви изискват редовно торене и често поливане.

Месец или месец и половина преди засаждането почистете площта, предназначена за отглеждане на малини, от плевели и прекопайте на дълбочина на лопата, като добавите 10 кг компост или хумус, 60-80 гр суперфосфат и около 50 р калиев сулфид. за всеки метър площ.

Как да засадите малини: основни правила

Малините се засаждат по няколко начина.

Единичен вариант. За засаждане трябва да изберете мощни растения с 6-8 дълги издънки. Закрепете клоните към перголата или я завържете по обиколката със здрава тел на височина 50-70 см и я закрепете на няколко стълба.

Поясни и траншейни методи. За засаждане направете оптималната дълбочина на дупката (50-60 см). Поддържайте разстояние от 70-90 см между растенията.

Как да пресаждате малини: основни правила

Изкопайте разсада с буца пръст и го засадете в по-големи, подготвени дупки. Внимателно уплътнете почвата по стените на вдлъбнатината. Осигурете на растенията обилно поливане (3-4 литра вода за 1 храст).

Важно е да разберете, че растението се нуждае от около месец, за да се развие и да пусне здрави корени.

Най-добрият тор за малините през септември е този

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес