Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да засадите магданоз преди зимата за по-добра реколта?

24 октомври 2024, 22:21 часа

Магданозът може да се засажда не само в началото на пролетта, но и преди зимата, за да получите възможно най-ранна реколта. Но това трябва да се направи навреме. Ако искате да се насладите на щедра реколта от магданоз следващата пролет още през март, тогава трябва да помислите за ранното му засаждане.

Кога да засадите магданоз преди зимата?

Обикновеният магданоз, с който сте свикнали, е двугодишно растение. И през първата година произвежда кореноплодни растения, а през втората година можете да събирате семена. Ценен е заради това, че са ядливи не само листата, но и корените му.

Засаждане на магданоз през есента - кога и как се прави

За да засадите магданоз, първо трябва да изберете добро място с рохкава почва. Преди да засадите семена, трябва правилно да подготвите почвата. На първо място, изкопайте почвата и добавете към нея хумус. Магданозът обикновено се сее в края на октомври или дори в началото на ноември. Задължително е семената да са сухи, а не мокри преди засаждане.

Ако сеете магданоз през пролетта, тогава семената трябва да бъдат предварително накиснати за 2 - 3 дни. Трябва да се използват приблизително 1 грам семена на метър. Но дълбочината на реда трябва да бъде до 2 сантиметра, а разстоянието между редовете - 20 - 25 сантиметра. След сеитбата редовете трябва да се покрият и леко да се отъпчат.

И за да не замръзне зимният магданоз и да поникне рано през пролетта, трябва да го покриете с филм след сеитбата. Градинарите го отстраняват веднага след появата на кълновете.

Но има няколко правила, които трябва да се спазват при отглеждане на магданоз преди зимата:

Торенето на зимен магданоз трябва да се извършва в началния етап на растеж: с разтвор на оборски тор или птичи тор, както и след рязане на зеленината. Магданозът не изисква много влага, а при сухо време е необходимо да се полива, така че новите листа да растат по-бързо;

След като отрежете зеленината, трябва да оставите 5-7 сантиметра от стъблото над земната повърхност.

Кога се сее магданоз, за да е готов през март?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес