Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Картофите ще издържат цяла зима, ако направите това

29 септември 2024, 16:12 часа

Картофите, както всички други зеленчуци или плодове, изискват правилно съхранение. Моментът на съхранение на картофите за зимата е особено важен, тъй като трябва да се направи всичко, за да се гарантира, че те няма да покълнат и да омекнат. Картофите могат да издържат цяла зима, ако използвате един метод, който ще ги предпази от влага и мухъл, пише Express.

Правилно съхранение на картофите 

Картофите издържат най-дълго на тъмно, сухо и хладно място. Топлината и слънчевата светлина могат да доведат до гниене, така че не трябва да ги държите в кухнята близо до радиатори или на балкона с постоянен достъп на слънчева светлина. Ако следвате тази проста препоръка, картофите ще издържат цяла зима.

Кои картофи са най-здравословни - жълтите или червените 

Картофите се нуждаят от достъп до вентилация, така че е най-добре да не затваряте напълно торбата или да ги съхранявате в херметически затворени контейнери. Това могат да бъдат кутии с дупки, през които ще преминава въздух, и ще бъде удобно да събирате картофи от мазето в такива кутии.

Не забравяйте, че картофите трябва да се съхраняват отделно от лука и чесъна, тъй като тези зеленчуци стимулират тяхното покълване. И също така е много важно стаята да не е студена, защото при минусови температури картофите ще замръзнат, така че температурата в мазето трябва да се поддържа на 4-5 ° C.

Можете да съхранявате малки количества картофи в хладилника, но не ги мийте предварително, тъй като това ще причини влага, така че те ще започнат да гният дори в хладилника. Можете да преахнете мръсотията от зеленчуците само с хартиена кърпа.

За правилното съхранение на грудките от голямо значение са и действията, които се извършват непосредствено след прибиране на реколтата. По-добре е изкопаните картофи да се изсипят под навес (плевня, гараж) и да се изсушат за няколко дни. През това време малките наранени участъци ще заздравеят, кората ще стане по-здрава, а болните и гниещи грудки могат лесно да бъдат сортирани.

След това трябва да сортирате картофите по размер на големи (първо трябва да се използват за храна, тъй като по време на съхранение често се появяват празнини, които могат да изгният), средни и малки. Ако желаете, можете да третирате клубените, така че да не изгният със специални препарати.

Преди да поставите картофите на склад, по-добре е да дезинфекцирате самото хранилище и контейнерите с 3% разтвор на меден сулфат, да изсушите мазето и да проверите вентилацията.

След прибиране на картофите поръсете почвата с това

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес