Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително се сади през октомври

30 септември 2024, 13:17 часа

Октомври е ключов месец за градинарите, които искат да се възползват максимално от есенния сезон. Докато някои се подготвят за зазимяване на своите градини, други имат уникалната възможност да продължат с отглеждането на култури, които ще донесат реколта през зимата или ранната пролет. В този месец се сеят растения с устойчивост на студ, които изискват малко време за развитие преди настъпването на зимата. Но какви са най-подходящите култури за сеитба през октомври? Нека разберем!

Зеленчуци, подходящи за октомврийска сеитба

Октомври е идеален за засаждане на листни зеленчуци като маруля, спанак, салата и рукола. Тези растения са издръжливи на студ и имат къс вегетационен период, което ги прави перфектен избор за есенна сеитба. За да успеят да презимуват, важно е до настъпването на сериозните студове да са успели да развият 3-4 листа и да се вкоренят добре.

Какво трябва да направите през октомври в градината?

Салатите, предназначени за отглеждане в полиетиленови оранжерии, трябва да бъдат засети в началото на октомври. Това ще гарантира реколта в края на ноември и през декември. Освен това, морковите и репичките също са подходящи за сеитба през октомври. Ако времето позволява, можете да очаквате първата реколта след около месец и половина.

Лукът и чесънът, които ще бъдат използвани за ранна пролетна консумация в зелено състояние, също трябва да се засаждат в този период. Най-добри резултати ще постигнете, ако използвате по-едри луковички и скилидки, като ги разположите в браздички на разстояние от 10 до 15 см.

градина, градинарство

Билки, плодове и цветя

Октомври е подходящ и за засаждането на някои билки и цветя. Ментата, например, може да бъде засадена успешно в този месец. Есенната влага в почвата помага на растението да се вкорени добре и да презимува безпроблемно, докато засадената през пролетта често страда от сухи условия и високи температури.

Ягодите също могат да бъдат засадени през октомври, но е важно да завършите с това до средата на месеца, за да имат растенията време да се вкоренят преди зимата. Луковичните цветя и розите също са подходящи за есенно засаждане. Розите, например, ще имат възможност да започнат да се разлистват по-рано през пролетта, ако бъдат засадени през октомври.

6 зеленчука, които трябва да засадите през октомври в градината си

Хитрини за успешна сеитба

Есенното засаждане има своите специфики, но с няколко хитрини можете да осигурите успешен старт на растенията. Първо, засаждайте семената на двойно по-голяма дълбочина от препоръчаната на опаковката – това ще ги предпази от по-ранни студове. Освен това, ако използвате заслони от пластмаса, стъкло или текстил, можете да удължите сезона с 2-3 седмици и да запазите растенията по-дълго време жизнени.

Друго полезно решение е да сеете културите в лехи, което помага на почвата да задържа топлината и съответно да предпазва младите растения от нощните застудявания.

Октомври е чудесно време за засаждане на зимоустойчиви култури, които ще осигурят свежа реколта през зимата и ранната пролет. Независимо дали се насочвате към засаждане на зеленчуци, билки или цветя, важно е да спазвате сроковете и условията за засаждане, за да осигурите успех в градината си. Есенната сеитба е шанс не само да удължите сезона, но и да се насладите на плодове и зеленчуци, когато природата е покрита със сняг.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес