Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да засадите в градината преди 15 октомври

02 октомври 2024, 14:02 часа

Много градинари засаждат овощни дървета и храсти само през пролетта. Но има градински култури, чието засаждане не трябва да се отлага до началото на следващия летен сезон. Струва си да засадите такива растения през есента и трябва да го направите до 15 октомври. Ако го отложите за по-късно след тази дата, резултатът няма да ви зарадва. 

Градинарите с опит споделят, че има 2 култури, които могат да бъдат засадени преди 15 октомври - ябълка и касис.

Засаждане на ябълка и касис преди 15 октомври 

За засаждане на ябълка първо трябва да изкопаете дупка за засаждане и да я „напълните“. С други думи, в дупката трябва да се добавят следните торове: няколко кофи „органичен материал“, половин килограм неизгорели дървесни остатъци, 400 грама суперфосфат и около 200 грама някакъв източник на калий.

Може ли да се засаждат рози през есента?

Ябълковото дърво трябва да бъде засадено по такъв начин, че кореновата шийка да е на нивото на краищата на вдлъбнатината. След приключване на засаждането почвата трябва да се полее.

Градинарите с опит подчертават, че докато ябълката е подходяща за есенно засаждане, то крушата не е толкова подходяща.

За засаждане на касис изкопайте дупка, която лесно ще побере кореновата система на растението. Засадете растението и след това го подрежете. Можете също да засадите цариградско грозде през есента. 

По отношение на касиса, въпреки че той е непретенциозен, за богата реколта трябва да създадете добри условия за развитието ми.

За червеното, бялото и жълтото френско грозде намерете най-слънчевите места в градината. Но черното френско грозде може да се отглежда и на частична сянка. Тъй като храстите ще растат с времето, поставете ги на разстояние 2-3 м един от друг. По този начин плантацията няма да се превърне в гъсти гъсталаци, храстът ще бъде добре проветрен, ще страда по-малко от заболявания и е по-малко вероятно да бъде засегнат от вредители. Освен това ще бъде по-лесно да се прибере реколтата.

Важно е и да подгответе предварително дупката за засаждане. Нейната дълбочина и диаметър трябва да бъдат приблизително 45–55 cm за касис с отворена коренова система. За разсад със затворени корени диаметърът остава същият, но за да изчислите дълбочината, добавете 10–15 cm към височината на саксията.

При засаждане на зимен чесън сложете това в почвата, за да е богата реколтата му

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес