Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се разпръсква в градината против ОХЛЮВИ

03 септември 2023, 14:34 часа

Охлювите и плужеците могат да се окажат истинско предизвикателство за всеки градинар. Часовете, които се отделят за озеленяване на двора и отглеждане на растения, могат да бъдат застрашени от тези вредители. Имайки предвид, че не всеки обича химическите решения, затова ви предлагаме няколко природни метода, които да приложите, за да ги държите надалеч.

Защита с шкурка

Един метод за отблъскване на охлювите и плужеците е използването на грапава повърхност, като например шкурка. Тя създава неприятно усещане за тях, което ги предпазва от нашите растения. Поставете парчета шкурка около корените на растенията в градината или под саксиите в стаята.

3 метода, които моментално ще прогонят ОХЛЮВИТЕ от градината ви

Медна Тел/Лента за защита

Използването на медна тел или лента може да бъде отлична алтернатива срещу охлюви и плужеци. Металът реагира със слузта от техните тела, създавайки малък електрически заряд, който ги отблъсква. Разположете медната тел/лента около саксиите или на ръба на градинските лехи.

Вазелин за защита

Вазелинът е страхотен щит срещу охлюви и плужеци. Техните тела не могат да се захванат за хлъзгавата му структура, което предпазва растенията. Нанесете вазелин по ръба на саксиите и контейнерите, за да им осигурите ефективна защита.

Най-добрите трикове, с които да се отървете от голите охлюви в градината си

Природни средства

Природата ни предоставя редица средства, които можем да използваме за борба срещу тези вредители.

1. Яйчни черупки

Яйчните черупки са ефективни, тъй като охлювите и плужеците не обичат да се движат по остри предмети. Раздробете и посипете ги около корените на растенията.

2. Орехови черупки

Ореховите черупки създават бариера, предпазвайки вашите растения. Техният принцип на действие е сходен с този на яйчните черупки.

Поръсете от ТОВА в градината, за да нямате охлюви

3. Морски водорасли

Морските водорасли, също пресни или на прах, се използват успешно срещу охлюви и плужеци. Тяхната соленост отблъсква вредителите и подхранва почвата.

4. Грейпфрут

Използвайте половин грейпфрут, за да привлечете охлювите и плужеците. Напълнете чаша с бира и заровете я до средата в почвата близо до растенията. Вредителите ще бъдат привлечени и ще паднат в чашата.

5. Английска сол

Поръсете английска сол около корените на растенията, за да отблъснете вредителите. Също така, тя подхранва някои растения като чушки, домати и краставици.

Нападение от охлюви: Как да спрете нашествието на вредители във вашата градина

6. Коприва

Свежата коприва е неприятна за охлювите и плужеците. Разположете я около растенията си, за да ги отблъснете.

С тези естествени решения можем да се насладим на градина без охлюви и плужеци, като същевременно съхраняваме природната хармония и здраве на нашите растения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес