Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво може да засадите през юли на мястото на чесъна?

10 юли 2024, 19:54 часа

Много градинари са на мнение, че след като реколтата от чесън е прибрана, е твърде късно да се засадят други култури на неговото място. Всъщност това твърдение няма нищо общо с истината и е абсолютно погрешно.

Малко вероятно е да видите празни лехи в градината на опитните градинари дори през юли - те много добре знаят, че все още има време да приберат поне още две реколти.

Култури, които могат да се засадят на мястото на чесъна през юли

Този терен е идеален за отглеждане на репички и спанак. Тези култури могат да се засадят на мястото на лехите с ранен грах.

Чесън - кога е най-добре да се прибере реколтата

В допълнение, след прибиране на реколтата от чесъна могат да се засадят други зеленчуци като копър, магданоз и кориандър. В случая ще имате възможност да се насладите на вкуса им до късна есен.

Прибиране и съхраняване на чесъна

Десет дни преди прибиране на реколтата, трябва частично да изгребете почвата от луковиците. Главите трябва да бъдат изкопани с вила или лопата заедно със стъблата и листата.

Трябва внимателно да ги почистите от почвата и да ги поставите на тънък слой. След прибиране на реколтата оставете чесъна за 7-10 дни на добре проветриво място - трябва да изсъхне, така че трябва да се разпръсне. След няколко седмици стъблата и корените трябва да бъдат отрязани. Оставете настрана презрелия и повреден чесън и консумирайте първо него.

Къде можете да съхранявате чесън?

Препоръчва се чесънът да се съхранява на следните места: в мазето или избата, хладилник или на балкона

Условия, необходими за пролетния и зимния чесън за дългосрочно съхранение:

  • Липса на влага - прекомерната влага в помещението води до бързо гниене на главите
  • Оптималната температура за съхранение на чесън е +2 градуса. Не съхранявайте чесън в близост до отоплителни уреди
  • Вентилация - без достатъчен достъп до кислород чесънът няма да може да оцелее дори до Нова година.

Съществуват следните методи за съхранение:

В кутии - те трябва да имат отвори за вентилация. Уверете се, че контейнерът с чесън не стои близо до моркови, цвекло и зеле.

Кутиите могат да бъдат облицовани с пепел, слой от около 3-5 см, сложете главите чесън отдолу надолу и отново покрийте отгоре с пепел.

Чесънът също се запазва идеално в найлонови чорапи, защото пропускат добре въздуха.

Чесънът може да се съхранява на плитки. За да направите това, трябва да подготвите зеленчука по време на прибиране на реколтата - не отрязвайте стъблата му. Когато чесънът изсъхне, вземете гъвкава тел и оформете кукичка от едната страна. Поставете главите на противоположните страни и завъртете стръковете чесън на плитка. Когато плитката е готова, просто я закачете на куката.

Защо чесънът пожълтява в градината и как да решим проблема?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес