Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво може да засадите през октомври

03 октомври 2024, 19:30 часа

Този градинарски сезон е към края си, което означава, че е време да се прибере останалата реколта и да се почисти градината. Въпреки това през октомври е възможно да засеете някои култури, което ще ви позволи да получите реколта преди пристигането на студеното време. Те включват билки, а именно копър, магданоз, кориандър, рукола или спанак. Всички тези култури са устойчиви на студ и могат да се похвалят с непретенциозност. Отнема им около месец, за да пораснат.

Какво може да засадите през октомври?

Друго предимство е, че зеленчуците, отглеждани през есента, са по-ароматни в сравнение с летните, така че можете безопасно да ги използвате, когато приготвяте салати, месо и други ястия, както и да ги замразите или изсушите за зимата.

Засаждане на орех през есента - ето какво трябва да знае всеки градинар

 Още през октомври се засяват марули с кратък вегетационен период, което ви позволява да се насладите на реколтата, събрана преди започването на студеното време. Същото важи и за китайското и японското зеле - на тях им трябват около 1,5 месеца, за да пораснат 10-сантиметрови листа.

Все още можете да сеете репички, чиято есенна реколта ще бъде много по-добра, защото поради хладното време плодовете са сочни и не стават горчиви, както през лятото, или воднисти, както през пролетта. Ако вече не планирате да отглеждате зеленчуци, в освободените лехи може да засадите зелен тор.

По отношение на репичките препоръчително е да започнете есенната сеитба на репички в началото на септември и преди настъпването на студеното време. Последната сеитба на семена може да се извърши в средата на ноември. Такива репички могат да се събират само след зимата, но те ще узреят 2-3 седмици по-бързо от всеки ултра ранен сорт.

Репичките са доста студоустойчиви растения. Семената могат да се засаждат при студове до -4 °C. Оптималната температура за отглеждане е 16 -20 °C, с умерено слънце и без течение. В жегата върховете растат активно, но плодовете не се подхранват достатъчно, а при температури под 11 ° C растежът на кореновата култура се забавя.

Най-добрите температурни и светлинни периоди за засаждане на репички са април-май и август-септември. Оптималната температура за поникване на разсад е 15-20 °C. През юни-юли не се препоръчва засаждане на репички. Засаждането на репички е възможно в края на юли, но тогава си струва да изберете средносезонни или късни сортове.

Предзимната сеитба на репички в открит терен е възможна в края на октомври - началото на ноември, когато температурата на въздуха не надвишава 5 ° C. Струва си да изберете устойчиви на замръзване сортове и лехи, в които не се задържа вода след топенето на снега.

Какво трябва да засадите в градината преди 15 октомври

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес