Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви цветя е най-добре да се сеят през януари?

12 януари 2024, 09:22 часа

По-голямата част от цветните семена се изпращат в торби за покълване през март, но има и такива в нашите цветни лехи, които изискват по-ранна сеитба. Не всички растения се нуждаят от това и не всеки е готов за това. Затова трябва да побързате само с онези цветя, които отнемат много време, за да се събудят и растат.

Какви цветя се засяват за разсад през януари и как да им помогнем да растат?

Цветя за разсад през януари

През януари тези едногодишни и многогодишни растения, за които периодът от поникване до цъфтеж е повече от 130 дни, се засяват за разсад. Само такава ранна сеитба ще ви позволи да се насладите на пълен цъфтеж още в годината на засаждане.

Опитните градинари препоръчват да се спрете на 4-6 сорта. Това ще бъде достатъчно за красива цветна леха и няма да заема много място на первазите.

Еустома

Деликатната красота еустома, която често се бърка с роза, принадлежи към семейство Тинтява. Растението е много впечатляващо, но се развива изключително бавно - образува пъпки само шест месеца след засяването, а често и по-дълго.

Лизиантус (остаряло име) се отглежда само от семена и изключително като едногодишна култура. Сеитбата трябва да започне предварително, за да видите еустомата в цялата й слава още през първата половина на лятото.

Кога е най-доброто време за засаждане на цветя и зеленчуци в градината?

При сеитба през януари цъфтежът може да се очаква в края на юни или през първата половина на юли. Но това е от значение само за студените и северните райони. Там обикновено е възможно да преместите порасналите разсад в градината едва в началото на юни.

Карамфил Шабо

Широко разпространена хибридна култура, която дойде при нас от Франция. Компактен разпространен тревист храст, покрит с продълговати сивкаво-зеленикави листа и малки двойни цветя, които излъчват приятен аромат. Цветът на венчелистчетата е много разнообразен.

Виола (теменужка)

Може би най-известният представител на обширното семейство Виолетови, наброяващо повече от сто разновидности. Но цветята винаги са добре разпознаваеми, в обикновените хора ги наричат ​​теменужки. Цветовете на петте венчелистчета са най-разнообразни, както едноцветни, така и пъстри многоцветни.

Лавандула

Декоративно ароматно многогодишно растение от семейство Lamiaceae, отглеждано по целия свят. Не много висок полудървесен храст с леко опушени, удължени, заострени листа, които излъчват разпознаваема характерна миризма. Съцветия-шипове от всички нюанси на синьо-виолетово.

Растения, подходящи за засаждане през ЯНУАРИ: Ето кои са те

Бегония

Растението е познато като стайно растение, но може успешно да се отглежда и на открито. Бегонията не може да бъде объркана с нищо друго, благодарение на големите си асиметрични назъбени листа. Които освен това са оцветени много интересно: с петна, вени, ивици и т.н.

Делфиниум

Цъфтящо тревисто многогодишно или едногодишно растение от семейство Ranunculaceae. Има и други имена - чучулига, шпора. Височината на правите стъбла варира от 10 см до 1 м. Листата са сложни палмови разчленени, разделени на назъбени заострени дялове.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес