Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се варосват овошки?

27 септември 2023, 15:00 часа

Есенното варосване на овошките е ключова процедура, която не трябва да се пренебрегва в градинарството. Тя е от решаващо значение за защитата на дърветата от зимните студове и влиянието на студените месеци върху реколтата. Но как се варосват овошките правилно?

Опитните градинари разкриват уникален трик, който гарантира максимална защита и усилва добива. Стандартната формула включва варосване на целия ствол и една трета от долните скелетни клони. Все пак, тази схема не винаги е ефективна, и професионалистите са разработили подобрена методика.

Как да варосаме дърветата и защо това е толкова важно за тях

Ключът към успешното варосване: Долните скелетни клони трябва да бъдат специално варосани, тъй като през тях преминават всички сокове и ценни вещества, необходими за растежа на короната и плодовете. Опитните градинари препоръчват варосване на горните скелетни клони на височина от 1,7-1,8 метра. Този метод се счита за оптимален и гарантира максимална защита на овошките.

И най-доброто от всичко е, че консумацията на разтвора за варосване е напълно приемлива при тази техника. Така че, не забравяйте есенното варосване, следвайте съветите на опитните градинари и осигурете здравословен и обилен добив на вашите овошки през следващата година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес