Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави правилно вкореняване на орхидея?

01 април 2024, 08:15 часа

Съществува мнение, че размножаването на орхидеи е сложен и труден процес, но това не е съвсем вярно. Просто трябва да изучите основните принципи, грижите, да вземете предвид режима на поливане и условията на живот на растението.

Начини за размножаване

Вегетативно

Още: С този ТРИК орхидеята веднага ще цъфне

Често срещан метод за размножаване на голям брой стайни растения. Ако на растението в саксията му стане тясно, е необходимо да отрежете част от него и да го преместите в друга саксия.

Това става така: полейте добре и освободете корените от почвата. След това ги нарежете на няколко части, във всяка да има поне 3 луковици. Поръсете срязания участък с въглен на прах, за да предотвратите инфекция, оставете разсада да изсъхне за 2-3 часа и го преместете в подготвения съд. Първите 3 дни не поливайте орхидеята, а само пръскайте листата. След вегетативното размножаване новото растение запазва всички характеристики на майчината орхидея и се вкоренява добре.

Резници

Метод, който не е подходящ за всички сортове орхидеи. За да получите резници, трябва да използвате странични издънки. Избраните резници нарежете с нож на няколко части. Поръсете майчиното растение и отрязаните места на резниците с въглен или друг антисептик. Издънката се подсушава добре и се поставя във влажна почва. Резниците трябва да се поставят в оранжерийни условия (температура не по-ниска от +28 градуса) и да се покрият с капак или пластмасова обвивка. През ден поливайте резниците с утаена вода и веднъж на всеки 10 дни може ги подхранвате. От пъпките ще се развият корени и след като достигнат 4 см дължина, може да бъдат засадени в саксия.

Още: Пресаждане на орхидеята - как да разберете, че е време да го направите

Правила за грижа

Орхидеите трябва да бъдат внимателно наблюдавани през периода на растеж, тъй като те са доста придирчиви растения. Една орхидея е напълно оформена на 3-4 годишна възраст. Цветарите силно препоръчват засаждането на културата в прозрачни саксии. Първо, това ще позволи на корените да получават светлина, второ, ще ви позволи да наблюдавате състоянието на кореновата система. След прекалено или недостатъчно поливане корените на орхидеята може да изгният. Растението често умира поради неправилни грижи. Въпреки това, ако вземете всички предпазни мерки, всичко ще бъде наред.

Поливане

Много хора практикуват листно поливане, създавайки „водна мъгла“ около цветето чрез пръскане на растението. За поливане на корените пробийте дъното на саксията и я спуснете във вана или друг дълбок съд. Самото растение ще поеме толкова влага, колкото е необходимо. Честотата на поливане е същата както при възрастните представители на вида, но зависи от времето на годината и фазата на активност. Корените са толкова крехки, че може да се „изкачат“ на повърхността сами. В този случай те може да бъдат покрити с парчета дървени стърготини или мъх и след това да се напръскат заедно с листата.

Още: Хитрият трик, с който орхидеята ще цъфти по-дълго

Лечение

Ако по листата се появят черни петна, трябва незабавно да алармирате и да започнете лечение, защото това е първият признак на гниене. Щом забележите такъв симптом, мухъл и и се почувства осезаема неприятна миризма, малко вероятно е растението да бъде спасено.

През лятото поливането трябва да е по-обилно, отколкото през зимата. Препоръчително е почвата (субстратът) да има време да изсъхне между поливанията. Ако имате орхидея Dendrobium, Cattleya или Oncidium у дома, уверете се, че почвата е напълно суха, преди да поливате отново. Не наводнявайте растението и се опитайте да гарантирате, че водата не застоява върху листата след пръскане. В противен случай по тях ще се появят тъмни петна. Нужна е систематична вентилация, но без течение. При проветряване е по-добре да поставите орхидеята в далечния ъгъл на стаята.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес