Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как поливането на растенията ще изгони охлювите от градината?

29 юни 2023, 19:44 часа

Как да изберете правилното време за поливане на растенията, ако целта ви е да предотвратите появата на неканени гости във вашата градина, а именно охлюви, разказват опитни градинари.

Да се отървете от плужеци и охлюви обикновено е трудно, но ако поливате градината си навреме, това може да бъде предотвратено, твърдят градинарите, които споделиха своя опит.

Според Кралското градинарско дружество (RHS), най-добре е да поливате градината си сутрин, ако е възможно, защото тогава слънцето изгрява и растенията започват да използват водата.

Зеленчуци, подходящи за засяване през ЛЯТОТО: Ето кои са

Защо е по-добре да се полива сутрин, отколкото привечер?

Ако поливането на растенията се случва сутринта, листата и повърхността на почвата изсъхват по-бързо, отколкото ако поливате вечер, което отблъсква вредители като охлюви и плужеци.

Охлювите предпочитат влажна среда: колкото по-влажна е средата, толкова по-малко слуз трябва да отделят. Зависимостта на охлювите  от водата означава, че те предпочитат да се катерят по богати на влага растения като доматите например. Ето защо е много важно водата да се насочва към корените, а не да се поливат растенията отгоре. Ако имате автоматично поливане, тогава трябва да дадете предпочитание на капково напояване.

Как да поливаме растенията?

Повечето охлюви се хранят нощно време, така че много градинари виждат нанесените щети сутрин. Ако можете да осъществявате поливането на градината само през нощта, помислете дали да не използвате репелент срещу охлюви и поливайте растенията си точно под корените, за да предпазите попадането на вода по листата.

Предпочитайте по-рядко, но по-обилно поливане. Най-добре е да започнете да поливате градината си преди сушата наистина да настъпи, за да поддържате нивата на почвената влага равномерно и да предотвратите изсъхването й.

Най-красиви многогодишни растения, които цъфтят през цялото лято

Какви растения обичат и какви мразят охлювите?

Друг лек за охлюви са билките като розмарин, които могат да се засадят близо до уязвими растения. Установено е, че охлювите мразят миризмата на розмарин и копър, така че могат да се използват като възпиращо средство.

Контролът на плевелите също помага да се избегнат проблеми с охлювите. Това е така, защото плевелите осигуряват отлични скривалища за охлювите, като изтръгнете плевелите ще лишите охлювите от домовете им.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес