Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да засадите лалета през есента, за да цъфтят възможно по-рано през пролетта

27 септември 2024, 20:03 часа

Лалетата са красиви цветя, които могат да озарят всяка пролетна цветна леха. Но ако искате да се насладите на ранен цъфтеж, трябва да се погрижите да засадите луковиците навреме.

Засаждане на лалета за ранен цъфтеж 

Луковиците на лалетата се засаждат през есента, за да се насладите на цветята, които цъфтят възможно най-рано през пролетта. Неправилното време за засаждане обаче може да увеличи риска растенията да не оцелеят в студеното време.

Засаждането на лалета през есента е зависимо от времето. Трябва да определите оптималния период, когато да засадите тези цветя, но това понякога е трудно да се направи дори за градинари с богат опит.

Засаждане на лалета през есента - кога и как се прави 

И през есента трябва да се съсредоточите върху текущото време, защото поради твърде късното засаждане преди замръзване, луковиците може да нямат време да се вкоренят и тогава ще цъфтят късно, но няма да умрат по време на замръзване. Но ако ги засадите твърде рано, тогава резултатите ще бъдат по-лоши; луковицата ще започне да пониква през есента и веднага щом падне слана, кълнът ще умре.

Необходимо е да засадите луковиците, когато температурата на почвата е около 7 градуса. Имайте предвид обаче, че вкореняването отнема няколко седмици и времето през есента може да се промени драматично. Следователно, като се започне от средата на септември, е необходимо периодично да се измерва температурата на почвата на дълбочина приблизително 15 сантиметра. В северните райони засаждането може да се извърши от средата на септември до средата на октомври, но в южните райони времето за засаждане понякога продължава до средата на ноември.

Как правилно да засадите луковиците в градината?

На първо място, трябва да изкопаете почвата на дълбочина най-малко 35 сантиметра.

Добавете вар, глина или пясъчен торф към подкиселената почва.

Подгответе дупки с дълбочина до 15 сантиметра на разстояние около 10 сантиметра една от друга, но издънките могат да бъдат засадени по-близо.

След подготовката вече можете да засадите луковиците. Препоръчително е да се уверите, че големите са в центъра на цветната леха, а малките по-близо до края на лехата.

Подготовка на луковиците преди засаждане

Тези процедури също не трябва да се пренебрегват. За да узрее цветна пъпка, луковицата трябва да се постави на хладно място поне за един месец. След това ще бъде готово за пъпкуване. Следващият етап, след дълго закаляване, е дезинфекция. Дезинфекцията се извършва за предотвратяване на инфекция с гъбични заболявания. Накиснете клубените в бледорозов разтвор на калиев перманганат за около 30 минути. През пролетта е за предпочитане да засадите лалета в саксии, тъй като цветята, отглеждани в саксии, стават по-силни и по-устойчиви.

Кога е най-добре да изкопаете луковиците на лалетата?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес