Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да ускорите узряването на чушките?

16 август 2024, 14:45 часа

Не е трудно да ускорите узряването на чушките, просто трябва да прибягвате до определени трикове. Това са няколко лесни за изпълнение градинарски техники.

Как да ускорим узряването на чушките

Първият вариант е да спрете поливането. Ако пиперът расте в оранжерия, спрете поливането за 10-12 дни, на открито - за 15. Вторият вариант е поливане с гореща вода (до 50 градуса). Пръскането с топла вода също помага. Препоръчително е процедурата да се извърши рано сутрин или няколко часа преди залез слънце.

Защо листата на чушките се извиват и как да спасите реколтата?

В допълнение, мулчирането ускорява узряването. Преди мулчиране трябва да полиеете и да разкопаете почвата около растенията. Използвайте сено или слама като мулч. Оптималната дебелина на мулча трябва да е 5-7 сантиметра.

Торене на чушките през август

Чушките все още се нуждаят от малко азот през август. Така че, добър вариант за подхранване на тези градински култури ще бъдат азотните торове. Освен това можете да използвате сложни торове с ниско съдържание на азот (10–12%).

За да подпомогнете растежа, узряването на плодовете, е необходимо да се обърне внимание на калиевото торене. За целта можете да използвате калиев сулфат или калиев монофосфат в количество от 10-15 грама на 10 литра вода. Изсипете 0,5-1 литър от този разтвор под всяко растение . Ако предпочитате органичните торове, обърнете внимание на различни видове зелени торове.

На етап плододаване чушките се нуждаят от микроелементи, по-специално бор и цинк. Най-добре е да ги прилагате в хелатна форма, като прилагате избрания тор листно на всеки 2-3 седмици.

Друг елемент, от който се нуждаят чушките, е калцият. Недостигът му се проявява под формата на цъфтежно гниене на растението. От минерални торове, тези които ще ви помогнат да се справите с проблема, са калциев нитрат в количество от 10 грама на 10 литра вода. Препоръчително е да се полива с този разтвор върху влажна почва. Можете също така да включите различни инфузии с пепел при подхранване на чушките.

За да приготвите тор за торене не пипера на базата на пепел, вземете 1 литър топла вода ( с температура около +40 градуса), добавете 200 ml дървесна пепел. Най-добре е водата да е "мека", а не твърда. Дъждовна или предварително утаена вода е перфектна за целта. Разбъркайте всичко старателно и поставете съда на топло място за 12 часа.

След това време разтворът трябва да се филтрира и преди употреба да се добавят 10 литра чиста вода на стайна температура. С получения продукт се напоява почвата около храстите на пипера.

Поливане на чушките през август - как е правилно да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес