Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справите с колорадския бръмбар през есента, за да имате успешна реколта?

22 септември 2023, 19:00 часа
Реклама

След като лехите в градините се изпразват през есента, градинарите имат чудесна възможност да се справят с нарушителите, които са се появили през лятото. Най-големият враг на градинарите през този сезон е колорадският бръмбар. В следващите редове ще ви представим три важни съвета как да се справите успешно с този вредител и да осигурите качествен добив през следващата година.

1. Използване на натурални решения

Индустриалните гиганти може и да не са разработили специални продукти за борба с колорадския бръмбар, но градинарите могат да се похвалят със своята собствена изобретателност. Първата стъпка е да изгорите останките от растенията и да изкопаете района, преди да настъпи замръзването, за да се предотврати размножението на ларвите на бръмбарите.

Направете това и нито един колорадски бръмбар няма да доближи картофите в градината ви

След това може да приготвите разтвор, който се състои от разреждане на 40 грама пилешки тор в 10 литра вода. Този разтвор трябва да се използва с консумация от 60 кофи на сто квадратни метра земя. Мнозина твърдят, че след използването на този метод бръмбарите изчезват практически безследно.

2. Използване на природните врагове на бръмбарите

Интересен факт е, че колорадският бръмбар също има свои врагове в природата. Това включва къртици, паяци, златоочки, земни бръмбари и др. Често вредителите сами се изселват от градината, ако тези природни врагове са налице.

Колорадски бръмбар: Как да се справим с опасния вредител в градината?

3. Поставяне на примамки

Малко известен метод за борба с бръмбарите през есента е поставянето на примамки. В градината може да се оставят няколко купчини с картофени стебла и грудки в тях. Това ще привлече бръмбарите, които ще се заселят там за зимата. След това остава само да се унищожат капаните и вредителите. Важно е да се отбележи, че популацията на колорадските бръмбари може да бъде огромна и устойчива към различни методи за борба. Те се адаптират дори към химическите средства за борба срещу тях.

Ще забравите за колорадския бръмбар, ако тази есен направите това

Затова е важно градинарите да предприемат мерки преди настъпването на сезона, за да се улесни процесът на борба с вредителите. В крайна сметка, упоритостта и находчивостта на градинарите могат да надделеят над колорадския бръмбар и да осигурят успешен добив през следващата година.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес