Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подготвите градината за засаждане на зимен чесън?

13 август 2024, 16:08 часа

Ако сте решили да засадите зимен чесън, трябва предварително да подготвите почвата за това.

Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън

Важно е да почистите напълно почвата от всякакви растителни остатъци и отпадъци: почвата трябва да е напълно чиста, преди да извършите всички други процедури.

Аериране на почвата - тази процедура е изключително важна, за да се гарантира, че кореновата система на чесъна има всички условия за нормално развитие. Като правило трябва да разкопаете горния слой на почвата с почвата с лопата и след това просто да го загладите с гребло.

Как правилно да съхраняваме чесъна?

Като правило, на този етап си струва да се въведе необходимото количество компост или хумус. Това не само ще направи почвата по-питателна, но и ще повлияе на нейната структура. Също така си струва да прилагате всякакви сложни торове на етапа на подготовка и не забравяйте за поливането на почвата. Ако извършите всички процедури, реколтата от зимен чесън ще бъде по-богата от всякога.

Засаждане на зимен чесън

Засаждането на зимен чесън се извършва най-добре през втората половина на октомври. Основното нещо, което трябва да запомните е, че скилидките се нуждаят от поне 2 седмици, за да се вкоренят добре и да не бъдат изложени на слана в този момент. Но не трябва да го засаждате твърде рано, за да не започне чесънът да се развива бързо и да измръзне.

Чесънът обича 3 неща – слънце, влага и рохкава почва. Затова изберете най-осветеното място в градината, така че през деня краткотрайната сянка да не пада върху лехите.

Почвата за засаждане се подготвя поне месец предварително. Тя трябва да бъде питателна и винаги с ниско ниво на киселинност. Ако нивото на Ph е високо, тогава деоксидирайте почвата с доломитово брашно или вар. Към тежката почва може да се добави речен пясък и торф.

За засаждане се избират най-добрите глави. Огледайте главите за признаци на заболяване или повреда и отстранете подозрителните без колебание. Чесънът трябва да е напълно узрял, а самата глава суха. Полезен съвет - изберете най-големите скилидки за засаждане, именно от тях растат силни и големи глави.

Но оставянето на големи скилидки за консумация и засаждането на малки е грешка - такъв посадъчен материал ще даде малки луковици.

Преди засаждане главите могат да се накиснат за 10-15 минути в разтвор на калиев перманганат или меден сулфат, за да се дезинфекцират.

Какво да засадите на мястото на лука и чесъна?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес