Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накарам кливията да цъфне

16 септември 2024, 22:00 часа

Кливията е прекрасно цвете, което може да радва с множество малки и ярки цветчета върху едно стъбло. С наличието на различни цветове като червено, жълто и розово, тя може да бъде истинско бижу за всеки дом. Въпреки че обикновено цъфти през февруари, за да се насладите на красотата на нейните цветове, трябва да осигурите на растението подходящи грижи и условия. В тази статия ще разгледаме основните фактори, които са от значение за успешното цъфтене на кливията.

1. Избор на подходяща саксия

Изборът на правилната саксия за кливията е от ключово значение. Ако саксията е твърде голяма, растението ще вложи енергията си в разрастване на кореновата система и дъщерни издънки, вместо да се фокусира върху цъфтежа. Затова саксията трябва да бъде само малко по-голяма от размера на корените на растението. Пресаждането на кливията е необходимо само когато корените започнат да излизат на повърхността и сякаш "избутват" растението. Най-добре е това да се прави веднъж на 3-4 години и след като растението приключи с цъфтежа.

Сложете това цвете в дома си и вижте какво ще се случи след няколко дни

Твърде голямата саксия може също да доведе до неправилно поливане и задържане на вода, което увеличава риска от гниене на корените. Кореновата система на кливията е чувствителна към прекомерно количество вода, затова по-малката саксия ще помогне за по-добър контрол върху влагата.

2. Умерено поливане

Кливията е изключително чувствителна към преполиване. Корените ѝ могат лесно да започнат да гният, ако получат твърде много вода. По време на активния растеж от пролетта до есента поливането трябва да бъде умерено. Когато растението е в покой, което обикновено е от октомври до януари, поливането трябва значително да се намали, така че само да се поддържа минимална влага и да не се допусне изсъхване на растението. С настъпването на цъфтежа, поливането постепенно се увеличава. Поливайте с утаена вода на стайна температура, като за допълнителна стимулация на цъфтежа можете да използвате топла вода около 40°C.

Цветята, които могат да издържат най-дълго без поливане

3. Температура на въздуха

Оптималната температура за растеж на кливията е между 20 и 22°C, но за да започне да цъфти, растението трябва да премине през период на по-ниски температури. По време на периода на покой температурата трябва да се поддържа в границите на 12-15°C. Тази температурна промяна стимулира растението и насърчава образуването на цветни пъпки. След като първите пъпки започнат да се появяват, растението трябва да се премести в по-топла среда.

4. Достатъчно, но не прекалено много светлина

Осветлението също е важен фактор за цъфтежа на кливията. По време на периода на покой, естествената светлина е достатъчна, и не трябва да добавяте изкуствена светлина, тъй като това може да наруши естествения цикъл на растението. Поставете кливията на южен или западен прозорец, където тя ще получава достатъчно разсеяна светлина. В същото време, избягвайте директната слънчева светлина в ясни дни, за да предпазите листата от изгаряне.

Малко хора знаят, но това цвете у дома носи щастие и пари

5. Избягвайте честото преместване на растението

Кливията не обича честото местене. За да я накарате да цъфти, намерете най-подходящото място за нея и я оставете там. В периода на подготовка за цъфтеж, не е препоръчително да местите растението или дори да го въртите. Преместването и въртенето могат да стресират кливията и да попречат на образуването на цветове.

За да подготвите кливията за цъфтеж, през октомври-януари осигурете й период на покой, като намалите поливането, избягвате изкуствената светлина и я поставите на по-хладно място. Когато първите пъпки се появят, можете да върнете растението в обичайните му условия.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес