Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да берете изобилна реколта от сладки чушки през лятото

02 август 2023, 08:08 часа

Месец юни е важен период за градинарите, които отглеждат пипер в градината си. За да се наслаждавате на изобилна реколта от сочни и сладки чушки, е важно да извършите четири ключови действия. Следвайки тези съвети, ще постигнете здрави и плодовити растения, готови да ви зарадват с вкусни плодове през лятото.

Реклама

1. Мулчиране и връзване на пипера

През май или началото на юни е идеалният момент да извършите мулчиране на почвата около растенията. Мулчът ще предпази почвата от изсъхване, запазвайки необходимата влага за растежа на пипера. Освен това, връзването на пипера ще предпази растенията от деформации и счупване на клоните поради тежестта на чушките.

Животни, които могат да увредят чушките в градината: Как да ги предпазите?

2. Откъсване на най-горния цвят

Един от важните съвети от опитните градинари е да откъсвате най-горния цвят на пипера. Това стимулира растежа на нови чушки и подобрява зреенето на плодовете. Следвайки този съвет, ще се радвате на по-обилна реколта с по-големи и сладки плодове.

3. Подхранване с калий

Пиперът е растение, което има нужда от подходящи хранителни вещества, за да се развива здраво и да даде обилни плодове. Азотът е важен за растежа на листата, но през юни е най-добре да се подхранва с калий и фосфор. За да осигурите достатъчно калий на растенията, въведете монофосфат и калиеви торове.

Чушки в домашната градина: Грижа и добри условия за БОГАТА реколта

4. Поливане с пепел

Контролирането поддържане на концентрацията на соли в почвата е от съществено значение за успеха на вашите растения. Препоръчително е да използвате пепел и вода, за да направите разтвор, с който да полеете растенията. Това ще осигури малко количество пепел, което ще допълни нужните хранителни вещества на пипера.

Важни съвети за градинарите

1. Редовно наблюдавайте растенията: Внимателно следете здравето на растенията и реагирайте навреме, ако забележите необичайни промени в тях.

Изобилие от сочни и вкусни чушки в градината с ТОВА наторяване

2. Запазете почвата влажна: Пиперът обича влажна почва, затова редовно поливайте растенията, особено през топлите дни на юни.

3. Обезпечете добра слънчева светлина: Пиперът обича много слънце, затова го отглеждайте на място с добро слънчево излагане.

Следвайки тези съвети и изпълнявайки четирите важни действия през месец юни, ще създадете оптимални условия за здрав растеж на пипера и ще берете вкусни и сочни чушки в градината си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес