Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хранителни отпадъци, които могат да се превърнат в тор: съвети за пестеливи градинари

04 януари 2023, 11:26 часа

За опитните градинари зимата е кратка почивка от любимото им хоби и време, когато можете да актуализират базата си от знания.

Други по това време все още се запасяват с естествени торове. Това се отнася главно за феновете на органичното земеделие, избягвайки използването на минерални добавки в почвата.

През зимата най-често се събират черупки от яйца – незаменим източник на калций за растенията.

Люспите от лук също представляват особен интерес. Използва се за приготвяне на инфузии или просто се прилагат върху почвата за защита на растенията от вредители.

Има още едно средство от категорията на хранителните отпадъци, което има чудотворна сила, поне така твърдят запалените градинари. Това са обелките от картофи.

Коя тор е най-добра за ДОМАТИТЕ? Това всеки градинар трябва да го знае!

Ползите от обелките

Картофите, освен нишесте, съдържат и известно количество витамин С, глюкоза, калий и фосфор. Всички тези добавки, според градинарите, са полезни на различни етапи от развитието на култивираните растения.

Как да съхраняваме?

Обелките се съхраняват само измити и изсушени, опаковани в торби или пакети и е най-добре да се складират на балкона. Най-успешният вариант за съхранение е изсушени и смлени на брашно обелки.

Как да използвам?

Брашното може да се използва в суха форма или да се приготвят на негова основа хранителни разтвори. Сухите обелки от картофи се използват както са или се добавят в продължение на един ден във вряща вода.

Друг вариант е сухите обелки да се накиснат във вода за една седмица, след което да станат във вид на каша. В този случай масата може да защити корените на растенията от повтарящи се студове.

6 народни "торове", които развалят почвата и вредят на растенията

Къде да използвате?

Известно е, че касисът реагира положително на картофените торове. Някои веднага приготвят тор на базата на нишесте. В допълнение към касиса, можете да използвате тор върху зелева леха, да подхранвате краставици, овощни дървета и стайни растения.

Единствените изключения са пасленовидните. С този тор не се подхранват домати, пипер и патладжан.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес