Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хедър: Често се бърка с пирен, но ще ви радва с цветове до първа слана

13 септември 2024, 05:58 часа

Тези растения радват с богата палитра от цветове и могат да придадат изключителен чар на нашите градини и балкони, но често се бъркат с пирен. Хедърите обикновено цъфтят през пролетта, но могат да радват окото почти през цялата година (до първата есенна слана). За да се случи това обаче, техните изисквания трябва да бъдат изпълнени. Как да се грижим за хедъра, така че да цъфти дълго време?

Хедър и пирен – каква е разликата?

На пръв поглед и двете растения изглеждат сходни, поради което много хора използват изпозлват имената им взаимозаменяемо. Междувременно се оказва огромна грешка, защото това са напълно различни растения, но от едно и също семейство - Ericaceae. И двете растения са малки вечнозелени храсти с голяма декоративна стойност, които успешно могат да се отглеждат както в домашни градини, така и в сандъчета и саксии на балкона или терасата.

Още: Магданозът вирее почти през цялата година. Как и какви сортове да отглеждаме?

Нека започнем с факта, че хедърът е толерантен към ниски температури, така че може да расте безопасно в градина или контейнер до няколко години. Въпреки това те могат да замръзнат (особено при безснежни зими), което понякога изисква покриването им.

Пиренът от своя страна е сезонно растение – обича топлината и мрази студа. Освен това трябва да обърнете внимание на периода на цъфтеж. Хедърите цъфтят от юли до края на октомври (при правилна грижа дори до ноември). Те ни радват с цветовете си от края на февруари до април, но ако се грижим правилно за тях, периодът на цъфтеж ще продължи много по-дълго.

Растенията могат да бъдат разпознати и по външния вид на листата им - хедърите имат люспести листа, които растат от стъблото под ъгъл. Що се отнася до листата на пирена, те са игловидни и растат перпендикулярно на стъблото. Освен това си струва да разгледате цветята им. При хедърите те са с форма на чаша, по-малки и включват различни нюанси на бяло, розово и лилаво. Цветовете на пирена са с формата на стомна, тичинките им са малко по-дълги от венчелистчетата и могат да бъдат бели, розови, червени или лилави.

Още: Как да засадите азалии през септември, така че да цъфтят като луди през пролетта

Как да се грижим за Хедър, така че да цъфти дълго време?

Повечето хедъри цъфтят в началото на пролетта, но някои сортове радват с цъфтежа си и през есента, понякога до първата слана. Въпреки че не са взискателни за отглеждане, за да цъфтят дълго и пищно, трябва да се погрижите за няколко неща. Най-добре виреят на слънчеви или полусенчести места, защитени от вятъра. Струва си да се помни, че повечето сортове хедър не понасят сянка. Субстратът трябва да е плодороден, богат на хумус и пропусклив с леко кисела реакция (pH 4,5-5,5). Тези растения не изискват прекалено много напояване. Важно е почвата да е умерено влажна, но не мокра. Трябва да се осигури редовно поливане, особено в периоди на суша и веднага след засаждането.

За обилен цъфтеж хедърът не изисква интензивно торене. Напротив, твърде големи количества от даден елемент могат да имат много негативен ефект върху растенията. Веднъж годишно можете да внесете тор за киселинолюбиви растения или гранулиран оборски тор. Хедърът също се благоприятства от мулчиране (напр. с кора или торф), което предпазва растенията от загуба на вода и замръзване и допълнително подкиселява почвата. Също така не можете да пропуснете процедурата за резитба. Екземплярите, цъфтящи през пролетта, трябва да се подрязват след цъфтежа.

Това септемврийско цвете е адски капризно, но носи положителна енергия

Зимен чесън: Кога и как да го засадите и какъв сорт да изберете?

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес