Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижа за лозето през май - какво се прави

24 април 2024, 10:00 часа
Реклама

За да приберете богата реколта от грозде, важно е да приложите правилната грижа за лозята не само през есента, но и през месец май.

Грижа за лозето през месец май

От средата на последния пролетен месец започнете да закалявате резниците, отглеждани в контейнери, като ги изнасяте навън, първо на сенчесто място, а след това на слънце. И след 5-7 дни ги засадете на открито, като предварително сте подготвили дупки за засаждане за това и добавете към тях торове по време на засаждането: 20 кг угнили органични вещества, 1,5 кг дървесна пепел и 150 гр сложен тор, например нитроамофоска.

Най-добрият домашен тор, с който реколтата на гроздето ще е 2 пъти по-богата

Преди цъфтежа подхранвайте възрастни растения, като изсипете в 120 гр амониев нитрат, 160 гр суперфосфат и 80 гр калиев сулфат за всеки възрастен храст в корена. След известно време напръскайте листата с разтвор от 40 гр урея, 50 гр суперфосфат, 30 гр калиев сулфат и 5 гр борна киселина. Тези компоненти също се разтварят отделно във вода, след което се изсипват в един контейнер, като обемът на течността се довежда до 10 литра.

Торенето на гроздето може да се комбинира с правилно поливане. Това е залог за прибирането на богата реколта от едри и сочни плодове. През първата година лозата се полива на всеки 15 дни, като използваното количество вода е 5-10 литра на храст (по-често при горещо време).

През втората и следващите години - поливането се осъществява със същата честота, овлажняването на почвата с най-малко на 40 см при фазата на цъфтеж. През този период, както и две седмици преди прибиране на реколтата, поливането се спира за известно време.

След като лозите започнат цъфтят те се подхранват със следния разтвор - разтворете 40 гр урея, 50 гр суперфосфат, 30 гр калиев сулфат и 5 гр борна киселина отделно във вода, след това изсипете в един съд, добавете към 10 литра вода, прецедете и напръскайте листата на растенията.

За райони с кратко лято се извършва допълнително кореново торене. За целта пригответе тор от 60 гр суперфосфат, 30 гр калиев сулфат и разтвор на микроелементи съгласно инструкциите на производителя.

Повторете превантивното пръскане през периода от почивката на пъпките до появата на 3-5 листа на издънката и след това в началото на цъфтежа.

Правилната грижа за лозята гарантира богата реколта от едри, сочни и сладки плодове.

Гроздето ще бъде по-сладко от мед, ако направите това през пролетта

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес