Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешки, които да избегнете при започване на МОРАВА във вашия двор

27 юни 2023, 16:11 часа

Зелена и буйна тревна площ пред къщата или близо до домашната градина е чудесно място за почивка, за което всеки ще ви завиди. Ако моравата ви не е перфектна или трябва да започнете от нулата, разбирането и избягването на някои често срещани грешки при засаждането на тревни семена ще ви помогне да стартирате успешно и да имате чудесен резултат.

Избягвайте тези грешки, преди да започнете своята морава

1. Не тествате почвата

Тестването на почвата трябва да е първото нещо, което да направите, преди да засеете вашите семена. Трябва да проверите дали нивата на pH са адекватни – това може да бъде причината за здрава морава. Поставянето на страхотни семена върху почва с лошо качество ще доведе до тревна площ с лошо качество. Така че това е първата и основна грешка, която може да допуснете.

Подходящо pH на почвата е между 6 и 7,5, като оптималният диапазон пада между 6,3 и 6,8. Ако вашата трева расте извън този диапазон, тя е по-податлива на плевели, слаби корени или болести. Ако pH е много ниско – може да го повишите с вар, а за да намалите нивата се използва алуминиев сулфат или сяра.

Какви са предимствата и недостатъците на изкуствената трева

2. Не почиствате плевелите

Следваща стъпка от подготовка за чудесна морава – независимо дали презасявате тревна площ или започвате нова, е да изчистите всякакви плевели. Ако не го направите това може да попречи на семената да достигнат до почвата и да се конкурират за кореново пространство.

3. Пропускане на аерирането

Не подценявайте силата на аерацията на сърцевината при настройването на моравата ви за успех. Аерирането на сърцевината е процесът на отстраняване на сърцевините от почвата, което от своя страна оставя малки дупки. Разрохква почвата позволява на водата и хранителните вещества да я обогатят. Кислородът също става по-достъпен и ще засили растежа на корените.

Как да си отгледате морава с лайки?

4. Използване на твърде много семена

Друга често срещана грешка е използването на твърде много семена, защото в този случаи корените се конкурират за място и хранителни вещества в почвата.

5. Избор на неправилни семена

Тревните семена се предлагат в много различни разновидности и смеси. Вземе предвид светлината, която ще получава тревното ви пространство, както и какъв вид трева ви е необходим.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес