Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешката, която много градинари правят при отглеждане на тиквички

15 юли 2024, 15:12 часа

Тиквичките се отглеждат лесно. Но въпреки това една елементарна грешка при тяхното отглеждане може да лиши градинаря от реколта. В случая дори опитните градинари често не предполагат за значимостта за това просто на пръв поглед действие.

Тиквичката расте върху храстовидно, некатерещо се растение, което може да се разпознае по големите му тъмнозелени листа със сребристосиви жилки. Те са тези, които осигуряват на плодовете желаната сянка и често именно под листата остават скрити дори за градинаря част от плодовете. В резултат на това след прибирането на първоначална реколта от дребни тиквички, се оказва в следващия момент че градинарят разполага с просто гигантски, с твърди семки и кора и следователно с не особено приятен вкус плодове. Именно това е грешката, която много градинари допускат - не прибират реколтата навреме.

Навременно прибиране на реколтата от тиквички - защо е важно

Независимо дали градинарят е пропуснал да прибере плодовете или те просто са останали скрити под листата, това се отразява негативно не само на качеството на реколтата, но и на продължителността на плододаването.

Прекалено дългото задържане на тиквичките върху растението води до изразходване на голямо количество за растеж на плодовете - в крайна сметка те стават големи, със семки и не особено вкусни.

Освен разликите във вкуса на младите и презрелите тиквички, редовното прибиране на реколтата е необходимо и по друга причина. Нередовното събиране на тиквички от храстите забавя образуването на нови яйчници, което означава, че реколтата няма да бъде толкова впечатляваща. Редовното откъсване на плодовете гарантира съсредоточаване на хранителните вещества, които растението получава от почвата, към образуването на нови плодове. 

Оптималният диаметър на плодовете, които се планира да се използват за храна, е 10-12 сантиметра.

Още сега полейте тиквичките с това и реколтата им няма да има прибиране

Ако искате да приготвите консервирани тиквички, диаметърът им трябва да е още по-малък - 8 сантиметра. Такива млади тиквички не трябва да се белят преди готвене.

Торене на тиквичките за богата реколта

За да получите наистина голяма реколта, тиквичките изискват правилно торене. През сезона тиквичките се хранят най-малко три пъти.

На 10-ия ден след засаждането на разсада се извършва азотно торене. Това може да бъде билкова инфузия, разредена с вода в съотношение 1:10.

Когато тиквичките започнат да цъфтят, отново се прави същото азотно торене. Билковата запарка се прави по следния начин. Напълнете съда с трева (добре е да поставите там листа от глухарче, листа от репей, стъбла от коприва, овчарска торбичка, живовляк), напълнете с вода и покрийте с капак.

След 7-10 дни, когато тревите ферментират, разредете инфузията в количество от 1 литър на 10 литра вода, разбъркайте и полейте тиквичките.

Във фазата на ранно плододаване калиевият тор действа добре. Изсипете 2 кг пепел в кофа с вода и оставете за един ден. Можете просто да разпръснете пепелта под храста преди поливане.

Извършете торене торене в сухо, облачно време, за да предотвратите изгаряния по листата. 

Допълнителен тор за тиквичките може да се приготви на базата на бор - 5 гр бор на кофа вода, добавете 40 капки йод и 1-2 чаши суроватка (до 1 литър). Суроватката е млечнокисела бактерия, която предотвратява развитието на гъбички, което е много добро за имунитета на растенията. Йодът е добър антисептик.

През юли полейте тиквичките с това и реколтата им ще е двойно по-богата

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес