Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градински лайфхак: Как да получите две реколти зеле от едно растение?

04 септември 2023, 16:44 часа

Градинарството е не само процес на отглеждане на плодове и зеленчуци, но и изкуството да извлечете максимума от вашите усилия. Един от начините за увеличаване на добивите и удължаване на периода на прибиране на реколтата е да получите две култури зеле от едно растение. В началото може да изглежда обезсърчително, но с правилния подход и познаване на процеса става доста изпълнимо.

Удължаване на жизнения цикъл на зелето

Ранните и средно ранните сортове зеле обикновено имат кратък вегетационен период. Въпреки това, ако не бързаме да приберем растението след събирането на първата глава, можем да удължим жизнения му цикъл. След като отрежете първата глава зеле, трябва да оставите остатъците от храста с долните листа в градината. Тези листа и стъбло служат като източник на храна и енергия за по-нататъшното развитие на растението.

Как да отгледаме сочно и вкусно зеле?

Как да получите две реколти зеле от едно растение?

Няколко седмици след отрязването на първата глава, нови странични глави ще започнат да се развиват от аксиларните пъпки. Този процес може да продължи до настъпването на студеното време, което ви позволява да получите втора реколта от същото растение.

Въпреки това, не трябва да оставяте твърде много глави на едно растение - това може да доведе до ситуацията, че те ще бъдат малки и недоразвити. За да позволите на една или две от най-големите глави зеле да се развият напълно, отстранете допълнителните странични глави.

Засаждане на ЗЕЛЕ: Основното, което трябва да знаете за добра реколта

Хранене и грижи

За успешното формиране на втората реколта от зеле са необходими добри грижи. Редовното поливане е ключът към здравето и развитието на растението. Веднага след прибиране на първата глава зеле се препоръчва прилагането на комплексен органоминерален тор, за да се осигурят на растението всички необходими хранителни вещества.

Органичните торове също могат да играят важна роля. За подхранване на зелето могат да се използват инфузии от плевели, гнила трева, биохумус или компост. През есента, преди настъпването на студеното време, се препоръчва зелето да се подхрани с торове, съдържащи повече калий и фосфор, за да се подпомогне формирането на качествени кочани.

Защита от вредители и болести

Важен аспект при отглеждането на втора култура е защитата от вредители и болести. Младите кълнове могат да бъдат уязвими на нападение от охлюви, гъсеници и други вредители. За да предотвратите това, поръсете местата за засаждане на зеле със смес от пепел, тютюнев прах и горчица на прах.

Пръскането на инфузии от смлян чесън или люспи от лук също може да помогне за защита на растенията от болести и вредители.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес