Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинар разкри домашен градински мехлем за подрязване на дървета

14 март 2023, 09:22 часа

Ранната пролет е период на интензивна подготовка на градината. Това е най-подходящо време за подрязване на дървета и храсти след зимата, както и за присаждане на овощни дървета. 

За да извършим тези процедури безопасно обаче, се нуждаем от градински мехлем, с който да защитим раните на растенията. Не всеки обаче разполага с тази отвара у дома. Предлагаме ви как да си приготвите градински мехлем и какво можем да използваме като заместител.

Градинският мехлем е от съществено значение, ако режете или присаждате дървета и храсти в градината си. Употребата му обаче е много по-широка. Той е полезен във всяка ситуация, в която състоянието на дадено растение е нарушено. 

Какво представлява градински мехлем?

Това е вещество, което помага на дърветата и храстите да заздравеят след подрязване или присаждане. Освен това той е отличен за справяне с всякакви повреди, дължащи се на счупвания, ожулвания или пукнатини по кората, причинени от измръзване. 

Градинският мехлем съдържа фунгицид, който предотвратява развитието на гъбични заболявания. Когато се нанася върху раните на растенията, той ги предпазва, като образува защитна бариера. Освен това ускорява регенерацията на дървото или храста.

Подрязване на розите: Основни съвети от опитните градинари

Градински мехлем - как да го приложим ефективно

Градинският мехлем трябва да се прилага веднага след подрязване или когато забележите, че растението е повредено. Преди да използвате готовия мехлем, той трябва да се разбърка добре и след това да се нанесе с четка върху почистената рана. Мехлемът трябва да покрие цялата площ на нараняването, както и площ от около 2 см около ръбовете на раната. 

Повечето препарати изсъхват в рамките на един час. Подобно лечение е най-добре да се извършва в сух и слънчев ден, тъй като високата влажност, студът, а също и валежите означават, че продуктът няма да изсъхне правилно и няма да свърши работата си. Мехлемът може да се прилага независимо от сезона. 

Ако присаждаме растения, градински мехлем се използва по малко по-различен начин. В този случай увиваме подготвения участък с фолио или ленти за присаждане и след това прецизно нанасяме мехлема. По този начин на мястото на присаждане ще се създаде гъвкава защитна бариера, която ще предпазва растението от външни фактори. 

Подготовка на почвата: Как да подготвите градинската почва за засаждане?

Как да си направим градински мехлем у дома?

На пазара се предлагат много защитни мехлеми. Някои от тях са средства, съдържащи биоактивни бактерицидни съединения, а други са на основата на естествени вещества. Тези мехлеми са много ефективни, но някои от тях струват доста скъпо. Това обаче не е проблем, тъй като лесно можем да заменим градинския мехлем със съставка, която вероятно всички имаме в дома си. 

Става дума за восък от свещи. Восъкът от свещи е често срещана съставка в готовите градински мехлеми, но и сам по себе си има отличен защитен ефект. Преди да нанесете восъка върху раната, той първо трябва да се разтопи. Изсипваме течното вещество върху раните или внимателно ги покриваме с четка. 

Ако обаче искате по-силен продукт с фунгицидни свойства, можете да приготвите градински мехлем у дома, като използвате емулсионна боя и закупен фунгицид. В тази ситуация пропорциите са важни; разтворът трябва да бъде два процента. За да го приготвите, добавете 20 ml от избрания фунгицид към 1 литър емулсионна боя. Този разтвор, въпреки че изисква закупуването на специализирани съставки, може да бъде малко по-евтин от закупуването на готов мехлем, особено когато имате много дървета или храсти за подрязване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес