Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градинар: 5 признака, че тиквата е готова за бране

10 септември 2024, 11:05 часа

Тиквите носят есенно настроение и знанието кога са узрели за бране може да ви гарантира превъзходна реколта. Но е изключително важно тиквите да се берат в точното време, за да се гарантира тяхното качество и дълголетие.

Още: 6 неща, които да засадите през есента, за да се радвате на красив двор през пролетта

„Тиквите, набрани твърде рано, няма да са развили необходимата твърда кора, която да ги предпази по време на съхранение“, казва Джонатан Нардоне, градинар и блогър, специализиран в зеленчукови култури. „Тези, които са оставени твърде дълго, могат да станат презрели, което води до компрометирана структура и потенциално гниене.“

Ако приберете тиквите си в точното време, те могат да издържат два месеца или повече. Експертите по растенията предлагат своите най-добри съвети, за да ви помогнат да намерите подходящото време за прибиране на реколтата от вашите тикви и да се насладите на цветен есенен сезон.

Знаци, че тиква е готова за бране

Ако се чудите кога да берете тиква, има някои ключови признаци, които трябва да търсите по кората и листата.

  • Богат цвят

Вашата тиква трябва да е в пълния си цвят. „Кората придобива очаквания оттенък (често наситено оранжев) и се втвърдява“, казва Нардоне. „Трябва да издържа на пробиване при натискане с нокът.“

  • Матирана кора

Младите тикви имат лъскава кожа. Най-добре е да изчакате, докато кората стане матова, което означава, че тиквата е напълно узряла.

  • Твърди стъбла и изсъхващи листа

Според фермера Стив Джейкъбсен, друг признак, за който трябва да внимавате, е замирането на листата.

Листата и стъблата на тиквите, известни като сенник, предпазват тиквите по време на техния растеж. Когато тиквите узреят, покривът започва да се спуска, разкривайки узрелите плодове. Стъблата ще бъдат твърди, сухи и кафяви, а листата на лозата ще започнат да изсъхват. Всичко това са сигнали, че тиквите са готови за прибиране.

„Ако откъснете зелена тиква от лозата и я изложите на слънчева светлина, тя ще изгори, но няма да узрее по правилния начин. Сенникът на листата предпазва тиквите, като кара растението и листата да се свиват и да лежат, излагайки това, което след това ще бъде узрелите тикви, готови за бране,” казва Якобсен.

  • Докоснете

Нардоне казва, че трябва да чуете кух звук, когато почукате тиквата. Тихият звук показва, че тиквата е узряла и готова за прибиране на реколтата.

  • Време

Обикновено можете да берете тикви през есента, ако са засадени в края на пролетта или началото на лятото. Обикновено са готови около 90 до 120 дни след засаждането.

Сортът на вашата тиква и метеорологичните условия могат да повлияят на времето за прибиране на реколтата. Тиквите растат по-бързо при топло време и отнемат повече време, за да узреят при хладни условия. „Топлината ще ускори растежа, а студът ще го забави“, казва Якобсен.

Може би единственото нещо, което не трябва да правите, е да отлагате – според Нардоне, ако тиквите се оставят на лозата твърде дълго, те могат да станат податливи на различни проблеми.

„Вредителите и болестите може да са по-склонни да атакуват презрелите плодове и тиквата може да изгние върху лозата, особено ако е изложена на ранни слани или прекалено влажни условия“, казва Нардоне. „Месото може да стане прекалено меко и по-малко подходящо за консумация или дърворезба. Стремете се да приберете тиквите си най-късно преди първата слана.

Съвети за съхранение

След като приберете реколтата от тикви, изсушаването и съхранението им на сухо място ще им осигури най-дълъг срок на годност. Втвърдяването на тиквата позволява на кората да се втвърди и подобрява живота при съхранение. Топло, слънчево място е идеално за този процес.

„Сушенето на тиквите след прибиране на реколтата е критична стъпка за подобряване на техния срок на годност и качество“, казва Нардоне. „Това включва задържане на тиквите на топло, добре проветриво място за около 10 до 14 дни, което позволява на кората да се втвърди напълно и плодовете да поправят всякакви дребни повреди. Този процес не само удължава срока на годност, но и подобрява вкуса, ако ги готвите.

Още: 4 неща, които никога НЕ трябва да правите с моравата след дъжд

След като излекувате вашите тикви, е време да ги преместите на хладно и сухо място. Избягвайте да ги поставяте близо до топлина, като например печка или активна камина. Тиквите се съхраняват най-добре на сенчести места. „Хладните и сухи зони са най-добри за съхранение на тикви на закрито“, казва Якобсен. „Ако се съхраняват при добри условия, тиквите могат да издържат осем или девет месеца, особено някои от наистина големите тикви.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес