Глухарчетата са превзели градината? Напръскайте с това, без да навредите на моравата

1699
Глухарчетата са превзели градината? Напръскайте с това, без да навредите на моравата
Снимка: iStock

Глухарчето е плевел, чието отстраняване може да бъде доста проблемно. За щастие има естествени начини, които ще улеснят премахването му. Вижте как можете да премахнете глухарчетата, без да навредите на други растения в градината. По-просто е, отколкото си мислите.

Средствата за борба с плевелите се предлагат в градинарските магазини, но те често са вредни за други растения. Поради тази причина си струва да опитаме природни методи, които не само ще ни помогнат да се отървем от глухарчетата, но и няма да повредят нашите цветни лехи или да повлияят негативно на почвата.

Плевели в градината – каква е разликата между млечка и глухарче?

Още: Този често срещан плевел се бори с болестите по плодовете и зеленчуците, НЕ го хвърляйте

Полската млечка и глухарчето са едни от най-популярните плевели в домашните градини. Разпознават се по наситено жълтия им цвят и характерните глухарчета, които се появяват след цъфтежа. Въпреки това си струва да запомните, че едно от растенията е обикновен плевел, а другото е ядливо растение. Имайки предвид тази разлика, можем да използваме присъствието на досаден плевел в наша полза.

Глухарчето, което има много здравословни свойства, се разпознава по листата, които образуват розетка в основата на растението и са силно разчленени. Повърхността на стъблото е без власинки и завършва само с един цвят. След като го разчупите, вътре ще можете да видите гъст сок с цвят на мляко.

Как да се отървем от плевелите в градината?

Още: Ягодите ще са по-едри и по-сочни с помощта на този ПЛЕВЕЛ

Глухарчетата и млечката обикновено не са трудни за премахване. Тяхното бързо размножаване се улеснява от кратък вегетационен период, лесно пренасяне на семената и силни корени, които проникват дълбоко в земята.

Трябва да помним, че при глухарчетата изрязването на издънките и наземните части на растението няма да ни помогне. Необходимо е да се премахне всичко, включително корена.

Ако плевелът е превзел градината ни, правенето на това ръчно може да отнеме много време. Поради тази причина много по-прост и бърз начин ще бъде приготвянето на разтвор.

Пръскането на глухарчета е не само лесно за изпълнение, но и евтино. За да го приготвите, ще ви трябва чаша оцет и няколко капки препарат за миене на съдове. Всичко, което трябва да направите, е да смесите съставките и да ги изсипете в бутилка с пулверизатор. С приготвената смес напръскайте листата и издънките на глухарче. След няколко дни растението вече не би трябвало да е проблем.

Плевели по павета. Как да се отървем от тях?

Плевелите са растения, които се справят добре при всякакви условия. Благодарение на това можем да ги намерим не само на моравата, но и между павета. Смес с оцет също ще работи в този случай. Можете да го смесите с вода в съотношение 2:1 или да използвате течността неразредена.

Когато премахваме плевелите между паветата, не забравяйте да извършите процедурата в слънчев ден, когато не се очакват валежи. Тогава оцетът ще има най-голям ефект. Слънчевите лъчи и топлината ще работят във ваша полза и плевелите бързо ще избледнеят. В дните с висока влажност плевелите могат да се справят с неблагоприятните условия и да оцелеят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com